Hatchardsfyndet #3: TITANIC VOICES

 
Hatchardsfyndet är en torsdagsserie i 8 delar där jag presenterar de fynd jag och min man gjorde i affären när vi var på bröllopsresa i London. Just nu ligger den engelska punden mycket lågt, och ska du åka till England är det därför precis rätt tid att shoppa böcker och annat du är intresserad av. Affären hatchards är en mycket gammal bokaffär med hela fem våningar, som jag tidigare bloggat om med titeln Bokaffär med fem våningar - Hatchards.
 
 
TITANIC VOICES av HANNAH HOLMAN
Pris: £14.99, det vill säga 151 kr
Sidor: 436
Kan köpas: Adlibris, Bokus och CDON
 
Titanic Voices är en bok jag fastnade för snabbt. Fartyget har alltid intresserat mig, och affären hade flera hyllplan för böcker om nästan bara Titanic - här kunde jag stå länge. Till skillnad från när det gäller många andra stora ämnen, verkar böckerna om Titanic tendera att vara ganska olika varandra. Det finns böcker om skeppets uppbyggnad, om specifika överlevande passagerare, om händelsen i sig och jag såg till och med en bok som handlade enbart om alla smekmånadspar som var ombord på skeppet - det var hjärtskärande bara att se boken stå där i hyllan. Även Titanic Voices är en speciell bok.
   Hannah Holman har samlat historier från 63 olika människor som överlevde Titanic. Det är ibland djupgående intervjuer, ibland historier som från början publicerats av tidningar och annat, och ibland både och. Bra är det att personerna är så blandade, vi får höra historier om passagerare från både första, andra och tredje klass, samt personalen. Kanske kan man undra om det inte blir som att höra samma berättelse 63 gånger, men så är det inte alls. Dels så har alla varit med om helt olika saker (någon kanske fått fly i panik med fruktan för livet, medan en annan kanske lugnt och stillat hoppat på en av de första räddningsbåtarna tillsammans med sin make/maka med tron att snart få komma ombord på Titanic igen). Dels så har de också uppfattat händelserna mycket olika. Hannah Holman nämner att flera tror sig ha åkt med sista livbåten trots att så inte var fallet, och i en av de första historierna i boken läser vi om en man som är övertygad om att skeppet inte brast mitt itu innan det sjönk, trots att man vet att det var så.
 
"We were standing there joking about our baggage being completely soaked and about the correspondence which was floating about on the top of the water. I personally felt no sense of danger, as this water was forward of the bulkhead."
(Norman Chambers, en passagerare i första klass som litade på Titanics hållbarhet och därför inte kände någon rädsla trots att skeppet var skadat)
 
Tidigare bloggat om Titanic Voices:
 
Andra delar i serien Hatchardsfyndet:
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0