Frossa bland hästböcker för 5 till 15 kr!

Nu har jag storförsäljning! Säljer nästan hundra gamla hästböcker för mellan 5 och 15 kr styck i utropspris på tradera!
 
ALLA ANNONSER HÄR
 
Det är väldigt många polluxböcker, men också andra hästböcker om till exempel Black Beautys familj och Svarta Hingstens föl!
 
Exempel på böcker:
 
 
Annelies Önskedröm av Diane Alfredhsson & Carola Haglund är en härlig bok om en flicka som inte får allt serverat på ett silverfat utan verkligen måste kämpa om hon ska få det hon vill ha. Den känns ovanligt realistisk, från början till slut och kan konsten att göra dig förvånad. Ett häftigt och trovärdigt slut har den också. Författarna belyser om vardagens problem på ett nytt sätt och speglar båda sidor av hästlivet - det härliga med att ha häst, men också det jobbiga.
 
Länk: Till boken
Pris: 13 kr utrop, 15 kr köp nu-pris.
----------
 
 
Minns du mysterieböckerna från Pollux? De är fulla med relevanta foton på scener från boken, och handlar alltid om något form av mysterium. Är du smart kan du kanske lösa det innan karaktärerna själva har gjort det. Fotona i boken ger verkligen ett nytt sätt att lysa upp böckerna på, och ger dem mycket liv.
 
Länk: Till boken
Pris: 15 kr utrop, 17 kr köp nu-pris.
----------
 
 
Vad skulle du göra om favorithästen på ridskolan plötsligt skulle slaktas? Du skulle kanske försöka köpa den, med vad hjälper det om du varken har plats eller råd? I Bara Min! ser du vad Sofia väljer att göra. det är en historia som speglar den tråkiga sidan av vad som kan hända på en ridskola, men också om att kämpa för att göra något åt det.
 
Länk: Till boken
Pris: 15 kr utrop, 20 kr köp nu-pris.
----------
 
 
Har du varit med i Pollux känner du säkert till de populära Fullblodsböckerna. Jag säljer del 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 och 46. Det är böcker som ger näring åt galoppintresset här i Sverige där sporten faktiskt inte är så stor. Böckerna är proffsigt skrivna och väldigt levande. De första böckerna handlar ju om en karaktär och senare handlar det om hennes dotter och dennes kusin!
 
Länk: Till boken
Pris: 15 kr utrop, 20 kr köp nu-pris.
 

Ny speciell bok - Jippie!

Köpte igår kväll Pojken i Resväskan av Kaaberbol & Friis, en bok jag velat ha sedan jag alldeles nyligen hörde talas om dne. Ibland går det fort. Man hör talas om en bok och vips är den både hemma och utläst (inte denna dock, sidan 57, så jag tycker jag jobbat på ganska så snabbt). Andra böcker tar det längre tid med. Hur länge har jag inte velat ha Nya Kontakter till exempel?
Samma sak är det med filmer. En del köper man så fort man ser dem, andra kan vara favoriter men tycks ändå aldrig vilja hamna bland vår stolta filmsamling.
 
Denna egendomliga bok handlar om en pojke som en kvinna hittar i en resväska. Kriminalromaner är ofta stöpta i samma form, men här verkar jag ha hittat något annorlunda!
 
 

En smakbit på söndag - Skuggeld

Varje söndag uppmanar Mari oss bokbloggare att skriva en smakbit ur våra böcker.
Jag bjuder därför idag på en smakbit ur boken Skuggeld av Dean Koontz. Boken handlar om att en man, som jobbar med att ta fram en hemlig "medicin" som ger evigt liv, plötsligt dör i en olycka. När hans kropp sedan försvinner förstår de närstående att det inte är en stöld det handlar om - han har själv injicerat sig med medicinen. Den fungerar, men inte utan bieffekter...
Varsågoda!
 
"'Han var säker på att det skett förändringar med honom medan han legat medvetslös på vardagsrumsgolvet, och han visste att han borde gå ut i badrummet och titta sig i spegeln. Men plötsligt skakades han åter av rädsla för vad han höll på att bli, och han kunde inte samla mod till att ta ens ett steg i den riktningen.
Istället bestämde han sig för att använda Braillemetoden, att gå till väga på samma sätt som när han upptäckt de första förändringarna i ansiktet. Om han kände förändringarna innan han såg dem, skulle han vara lite förberedd på sitt chockartade utseende. Tveksamt lyfte han händerna för att utforska sitt ansikte men hann aldrig så långt. Händerna höll på att förändras. Åsynen av dem fick honom att hejda sig."
 
Boken kommer att recenseras här den 8 oktober.
 

Bokbloggsjerka 27-30 september 2013

Helgens bokbloggsjerka hos Annika lyder såhär: 

Om du skulle göra en snabb inventering av din läsning vilket land skulle då väga tyngst?

Felicia: Jag har inte så bra koll på vilket land böckerna jag läser kommer ifrån. 
Men jag tror att dom flesta av mina böcker är från författare i USA och Sverige. 
Men alla mina böckerna är översatta till svenska. Men kanske ska börja läsa lite på engelska också. :) 
 
Jennah: Det här är en svår fråga, jag tänker inte medvetet på vilket land böckerna jag köper kommer ifrån utan köper bara de som verkar bra. Men jag skulle tro att de flesta av mina böcker är svenska, engelska eller amerikanska. Alla översatta och på svenska dock!
När jag var yngre var det många svenska böcker, från svenska hästförfattare som Pia Hagmar och Lin Hallberg, men också mycket utländskt även då.

Hatchardsfyndet #6: THE ADVENTURES OF SHERLOCK HOLMES

 
Hatchardsfyndet är en torsdagsserie i 8 delar där jag presenterar de fynd jag och min man gjorde i affären när vi var på bröllopsresa i London. Just nu ligger den engelska punden mycket lågt, och ska du åka till England är det därför precis rätt tid att shoppa böcker och annat du är intresserad av. Affären hatchards är en mycket gammal bokaffär med hela fem våningar, som jag tidigare bloggat om med titeln Bokaffär med fem våningar - Hatchards.
 
 
THE ADVENTURES OF SHERLOCK HOLMES av SIR ARTHUR CONAN DOYLE
Pris: £6.99, det vill säga 72 kr
Sidor: 344
 
The Adventures of Sherlock Holmes är bara en av många böcker i liknande anda. Jag var först sugen på att köpa Baskervilles Hund, en bok om Sherlock Holmes som fanns med serierutor istället för långa sidor med text, vilket jag tyckte var väldigt trevligt. Nu blev det dock den här historien att plöja igenom på engelska!
   Sherlock Holmes har uppnått en imponerande ålder. Han kom först år 1887, men Hatchards - affären där boken köptes - har funnits i nästan hundra år längre än så. Böckerna med den berömde detektiven är alla klassiker som deckar-läsarna borde prova på någon gång och nu är det alltså även min tur. Jag hoppas på att författaren ska visa oss att en bok av det här slaget inte behöver det våld och mord som ofta finns i dagens böcker för att vara spännande - en stulen juvel eller två är säkert nog.
 
Andra delar i serien Hatchardsfyndet:
Hatchardsfyndet #3: Titanic Voices
Hatchardsfyndet #4: Titanic
Hatchardsfyndet #5: Titanic One Newspaper, Seven Days, and the Truth That Shocked the World
 

Bränd - en iskall roman om eld

Bilden är lånad från Stockholms Stadsbibliotek hemsida, där du kan låna boken
 
Bränd av Jeannine Kadow är en bok om fruktansvärda brott och galenskap, där författaren tar sig vatten över huvudet och inte alls lyckas förmedla den känsla som borde finnas i denna fiktiva värld.
 
Lacie Wagner är en karriärinriktad nyhetsankare och bara dottern Skyla betyder mer för henne än att få stå bakom tv-skärmen. När dottern försvinner och ett otäckt brev dyker upp i brevlådan förvrids hennes tillvaro. I brevet ligger ett videoband där Lacie får se sin älskade dotter brinna till döds. Det är inte första gången hon tvingas bevittna vad elden kan göra och det är därför ingen tvekan om saken - mördaren känner till Lacies fruktansvärda förflutna.
 
Bränd är en roman där författaren inte är rädd för att ta i från tårna när det gäller att skriva om grymhet. Det är fruktansvärda brott vi får läsa om men dessa är därför också svåra att skriva om. Bokens story kräver en skicklig författare och skildringen av karaktärer och inte minst känslor verkar det inte alls ha lagts samma vikt på i Bränd. När det blir som jobbigast låter Kadow helt enkelt sina karaktärer sova förbi problemen så att berättelsen kan fortsätta. Detta gör att man inte alls får de förväntade känslorna som läsare - visst kan ögonen bli blanka ibland, men boken är inte hälften så rörande som den borde vara. Romanen handlar rakt igenom om eld, men är ändå skriven så sval känslomässigt.
   Förutom grymhet besitter också boven i denna bok en mycket hög intelligens. Hen tycks kunna vara var som helst när som helst och dessutom ostoppbar. Att hen lyckas så bra utan att författaren beskriver särskilt noga om hur hen faktiskt går till väga gör bara att romanen tappar i trovärdighet. Kanske försöker Kadow låta berättelsen vinna i spänning vad den förlorar i trovärdighet, men om än den är spännande ibland är det alldeles för mycket upprepningar och det lyckas inte riktigt. Först i slutet börjar man känna nålarna man sitter på när man läser.
   Trots den höga intelligensen som mördaren så magiskt tycks besitta, är hen samtidigt mycket dum. Likaså är uppenbarligen mordutredarna, som tidigt i berättelsen kollar igenom offrets dator men missar att kolla papperskorgen. Tydligt väljer Kadow då att beskriva vad en papperskorg är, som om läsarna inte skulle känna till detta år 1999 då boken först skrevs. Detta förlöjligar både romanen och läsaren, se citatet nedan.
   Trots många brister har jag ändå läst ut boken. Den har potential, men är inte särskilt bra skriven. Som bäst är den på slutet då saker och ting börjar hända och du börjar förstå hur allt ligger till. Förvänta dig dock inte för mycket. Jag sitter här och framför mig har jag både en utläst bok och frågor som aldrig blev besvarade. Dessutom har boken som föremål ingen kvalitet över huvudtaget - efter ett tag har det börjat bli lite jobbigt att hålla reda på alla urfallna sidor.
 
"Han klickade sig tillbaka till Skrivbordet och dubbelklickade på Papperskorgen, som är datorns motsvarighet till en fysisk papperskorg. Alla dokument som tas bort hamnar i Papperskorgen och blir kvar där tills någon 'tömmer' den genom att ta bort dokumenten igen. Det fungerar som en automatisk backup."
 
Originaltitel: Burnout
Författare: Jeaninne Kadow
Utgivningsår: 2004
Förlag: Richters
Mitt betyg: 5 av 10
Köps: Svår att få tag på, därför rekommenderas att du håller utkik på Bibliotek eller på Bokbörsen, Tradera och liknande.
Tidigare bloggat om boken: En smakbit på söndag - Bränd
 

En smakbit på söndag - Dålig Karma

Varje söndag uppmanar Mari oss bokbloggare att skriva en smakbit ur våra böcker.
Idag bjuder jag på en smakbit ur en ny bok som heter Dålig Karma, skriven av David Safier. Handlingen är komisk, och sättet att skriva likaså.
Varsågoda!
 
"'Rymdstationen Foton M3 låg i omloppsbana sedan 1993 för att göra medicinska, materialtekniska och biologiska experiment inom olika ryska forskningsprojekt. Samma dag som tevepriset delades ut, bogserade rymdfärjan Bajkonur in den föråldrade rymdstationen i jordatmosfären igen, där den skulle förbrännas. Men ingenjörerna i kontrollrummet konstaterade att infallsvinkeln inte riktigt stämde med deras beräkningar. I stället för att förbrännas helt och hållet i atmosfären, förstördes nittioåtta procent av stationen. De återstående två procenten störtade ner i Nordeuropa som rymdskrot.
Varför jag berättar om sånt skit? För att [...] handfatet från rymdstatonen dundrade rakt ner på mitt huvud!"
 
 
Boken kommer att recenseras här den senare.
 

Bokbloggsjerkan 20-23 september 2013

Helgens bokbloggsjerka hos Annika lyder såhär: 

Läser du helst standalones eller bokserier?

Felicia: svar kommer...
 
Jennah: Om en bok är ensam eller del av en serie böcker är absolut inget som avgör om jag vill läsa den eller inte. Följden är alltså att jag läser mycket av båda. En serie kan jag tycka är tråkigare att komma in i för att man har så mycket framför sig, samtidigt brukar jag knappast känna mig tvungen vare sig att läsa alla eller börja med den första. Men när man väl har fäst sig vid en fiktiv värld eller karaktär så är det ju alltid roligt att få se mer utav detta. Shopaholic-serien är en serie böcker som håller måttet från första till sista boken och en serie jag brukar rekommendera till alla som gillar att skratta. Klara-böckerna av Pia Hagmar är toppenbra ungdomsböcker, och jag minns hur jag smygläste dem hemma när jag var liten trots att mamma tyckte jag skulle vänta ett tag och inte läsa ut dem på en gång när de kommer så sällan. När jag tänker efter läste jag nog väldigt mycket bokserier som yngre, men som sagt - jag gillar bådadera!

Hatchardsfyndet #5: TITANIC: One Newspaper, Seven Days, and the Truth That Shocked the World

 
Hatchardsfyndet är en torsdagsserie i 8 delar där jag presenterar de fynd jag och min man gjorde i affären när vi var på bröllopsresa i London. Just nu ligger den engelska punden mycket lågt, och ska du åka till England är det därför precis rätt tid att shoppa böcker och annat du är intresserad av. Affären hatchards är en mycket gammal bokaffär med hela fem våningar, som jag tidigare bloggat om med titeln Bokaffär med fem våningar - Hatchards.
 
Bilden är lånad från CDON där du kan köpa boken.
 
TITANIC: One Newspaper, Seven Days, and the Truth That Shocked the World  av STEPHEN W.HINES
Pris: £11.99, 121 kr
Sidor: 255
Kan köpas: CDON
 
Titanic är ett skepp som har blivit mycket omtalat efter den katastrof det råkade ut för. Men hur såg det egentligen ut i media under de allra första dagarna efter katastrofen? Det är vad jag hoppas att Titanic: One Newspaper, Seven Days, and the Truth That Shocked the World ska ge svar på. Den boken handlar nämligen om tidningsartiklarna som folket fick läsa då.
Lucy Duff-Gordon är en av överlevarna från Titanic, och i boken Titanic Voices (se Hatchardsfyndet del 3) kan man läsa att hon först trodde att alla klarade sig undan skeppet. Jag undrar om journalisterna trodde detsamma? Dessutom säger Duff-Gordon att hon och hennes man har blivit mycket negativt omalade i media, genom falska påståenden. Kanske får jag läsa mer även om detta. Jag ser fram emot att läsa boken och få lära mig mer om den bit historia som dagarna i mitten av april för ca hundra år sedan tyvärr utgjorde.
 
Andra delar i serien Hatchardsfyndet:
 

Bokbloggsjerkan 13-16 september 2013

Helgens bokbloggsjerka hos Annika lyder såhär: 

Om du skulle skriva en bok skulle den i så fall utspela sig:

 • i en stad?
 • på landet?
 • på en fiktiv plats?
 • på havet?
 • i framtiden?
 • i det förflutna?
 • i nuet?
 • i Sverige eller utomlands?
 • annat?
 
Felicia: Det skulle vara roligt att skriva en bok någon gång i framtiden. Men jag skulle antagligen inte komma på någon bra handling osv, så den boken skulle inte bli så bra, haha. Men isåfall skulle den nog utspela sig på landet eller någonstans i USA. 
 
Jennah: Jag skriver förmodligen en bok förr eller senare då jag har fått en present att få utge en. När så sker kommer den förmodligen att utspela sig i ett litet påhittat samhälle. Påhittat för att jag inte ska vara bunden till att skriva korrekt geografiskt, och ett litet samhälle för att det kommer passa historien bäst!

En smakbit på söndag - Bränd

Varje söndag uppmanar Mari oss bokbloggare att skriva en smakbit ur våra böcker.
Jag bjuder därför idag på en smakbit ur boken Bränd av Jeannine Kadow, skriven år 1999, som är en av de böcker jag läser (eller i det här fallet, kämpar mig igenom?) just nu. Jag finner den faktiskt smaklös och mycket amatörmässigt skriven, med ett fruktansvärt brott som vävs samman med känslor lika svala som om det handlade om en stöld i en godisaffär. Ta er en smakbit, men håll för näsan om det smakar illa.
Varsågoda!
 
"'Har du gått igenom hennes dator?' frågade Jack och drog ut stolen vid Skylas skrivbord.
'Naturligtvis. Det har mordutredarna också.'
Skyla använde America On-line som e-posthanterare. Meddelandena raderades automatiskt efter sju dagar om de inte sparades av användaren i det privata arkivet. Jack kollade. Arkivet var tomt. Han klickade sig tillbaka till Skrivbordet och dubbelklickade på Papperskorgen, som är datorns motsvarighet till en fysisk papperskorg. Alla dokument som tas bort hamnar i Papperskorgen och blir kvar där tills någon 'tömmer' den genom att ta bort dokumenten igen. Det fungerar som en automatisk backup.
Jack bläddrade neråt i listan. Innehållet var helt utan kronologi. Dokument som var tre månader gamla var blandade med senare filer, och hela Papperskorgen innehöll sextio borttagna dokument. Jack hittade vad han sökte någonstans i mitten.
'Ni glömde att titta i Papperskorgen', sa han. 'Ta en titt på de här.'"

Vilka mordutredare va? Glömde titta i Papperskorgen ("datorns motsvarighet till en fysisk papperskorg", ifall ni inte visste). Vilken otrolig tur att superdetektiven kom att tänka på det.
 
Boken kommer att recenseras här den 24 september.
 

Hatchardsfyndet #4: TITANIC

 
Hatchardsfyndet är en torsdagsserie i 8 delar där jag presenterar de fynd jag och min man gjorde i affären när vi var på bröllopsresa i London. Just nu ligger den engelska punden mycket lågt, och ska du åka till England är det därför precis rätt tid att shoppa böcker och annat du är intresserad av. Affären hatchards är en mycket gammal bokaffär med hela fem våningar, som jag tidigare bloggat om med titeln Bokaffär med fem våningar - Hatchards.
 
 
TITANIC av ANTON GILL
Pris: £8.99, det vill säga 92 kr
Sidor: 291
Kan köpas: AdlibrisBokus och CDON
 
Titanic med undertiteln The Real Story of the Construction of the World's Most Famous Ship är en av de tre böcker vi fick hem från Titanic-hyllan som fanns på en av de nedersta våningarna inne på Hatchards. Boken handlar om uppbyggnaden av Titanic, och är lite av ett måste för de som är intresserade av detta fartyg.
   "When Titanic set sail in 1912, she was the largest, most luxurious and most technologically advanced man-made moving object in the world." står det att läsa på baksidan, och med tanke på denna text är det svårt att bli annat än intresserad av hur den enorma båten faktiskt kom till. Med 291 sidor räknar jag med detaljerad information och oväntade detaljer.
 
Andra delar i serien Hatchardsfyndet:
 

Vinn en bok hos Annika

Nu är det utlottning på gång hos Annika, samma person som håller i den populära bokbloggsjerkan vi ser varje vecka i många svenska bokbloggar. Hur utlottningen går till kan du se i hennes blogg, genom att följa länken nedan. Priset är en bok och då finns dessutom tre att välja bland! 
Obs! Utlottningen avslutas 19 september 20:00 2013.
 • Vinterkriget av Philip Teir
 • När jag blir stor av Jeanette Eriksson
 • Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek av Lena Andersson
 
Till utlottningen

Min Coralinedocka

 
Coraline är både en bok och en film jag gärna tala mycket om och visar för alla. Har du läst en del i bloggen så vet du också att jag nyligen har gift mig, och nu ska jag visa en av de fantastiska morgongåvor jag fick av min man dagen efter!
 
Baserad på boken Coraline av Neil Gaiman finns filmen med samma namn. Det är en film gjord av studion Laika, med en teknik som kallas stop motion och används till exempel i filmerna Wallace & Groomit, Den Fantastiska Räven och the nightmare Before Christmas. Tekniken går ut på att man bygger upp karaktärer och all replika som små dockor och tillbehör, som man sedan fotograferar med en liten förändring mellan varje bild så att det efter otroligt mycket jobb kan bli en film av det.
 
 
Min Coraline-docka är en fin officiell replika från filmen och liknar de dockor som faktiskt användes under inspelningen. Ansiktet går att ta loss för att ändra ögonen, kläderna är av fantastisk kvalitet - riktiga små jeansbyxor och en riktig liten regnjacka - och jag är riktigt imponerad av hur de har fått till leran på stövlarna.
 
 
 
 
Andra blogginlägg om Coraline:
 

Bok i present

Bilden har jag lånat från Adlibris, där du kan köpa boken.
 
Presenter är något som vi alla blir glada av, och de festa har turen att få det då och då. Jag tycker alltid att det är roligt att få böcker som någon annan har noggrant valt ut till att passa just mig. Igår firade jag och min man sex år tillsammans och jag fick då denna nya bok från 2013 som heter Dålig Karma och är skriven av Daniel Safier.
 
   Dålig Karma är en fantastiskt rolig bok som är grundad på en väldigt smart idé. Kim Lange är en karriärinriktad kvinna som missköter det mesta i livet utom just karriären. Familjen lider av hennes frånvaro och när hon åkt ifrån dem en dag för att gå på en tevegala råkar hon träffas av ett tvättställ som kommer farande från en rysk rymdstation. Tvättstället tar på så vis livet av Kim, men det här är inte slutet för henne.
   Kim vaknar upp och upptäcker att hon har sex ben, en jättestor bakdel och långa antenner fram som hon både smakar, känner och luktar med. All dålig karma hon har samlat på sig under sitt själviska liv har gjort att hon blivit återfödd som en myra! Vill Kim bli människa och träffa sin familj igen är det bara att börja samla god karma - och hur lätt är det när det finns insektsgift och människofötter vart man än går?
 
Vilken är den senaste boken du fick i present?

En smakbit på söndag - Vattenmelonen

Varje söndag uppmanar Mari oss bokbloggare att skriva en smakbit ur våra böcker.
Det var inte länge sedan vi skrev om klyschor i bokbloggsjerkan, och nu presenterar jag en bok vars författare vet ett roligt sätt att hantera dessa.
Varsågoda - Vattenmelonen av Marian Keyes!
 
"'Redan första gången vi var ute var det underbart. Romantiskt, ljuvligt.
Och ursäkta mig igen, men nu är jag tvungen att använda mig av en del klyschor. Jag vet inte hur jag ska uttrycka mig annars.
Jag skäms över att säga att jag var i sjunde himlen. Jag beklagar ännu mer att behöva rapportera att det kändes som om jag hade känt James hela livet. För att ytterligare förvärra saken kan jag säga att det kändes som om ingen förstod mig lika väl som han. Och eftersom jag nu har mist all trovärdighet kan jag lika gärna meddela att jag inte trodde det var möjligt att vara så lycklig som jag var."
 
Boken kommer att recenseras här senare.
 
 

Bokbloggsjerkan 6-9 September 2013

Helgens bokbloggsjerka hos Annika är inte bokrelaterad som den brukar vara, men den lyder:
 Vad skulle du göra om du plötsligt blev fem miljoner kronor rikare?
 

Felicia:
 Om jag blev fem miljoner kronor rikare så skulle jag köpa en massa kläder, böcker och sedan sparat en del. 
 
Jennah: Jag och min man skulle förmodligen först resa på en fin semester och sedan köpa oss en gård! Men jo, en del shopping skulle det också bli, och en del böcker bland annat. Jag skulle utan dåligt samvete kunna köpa till exempel Nya Kontakter av Sophie Kinsella, Under Kupolen av Stephen King och Donatorn av Dean Koontz!

Hatchardsfyndet #3: TITANIC VOICES

 
Hatchardsfyndet är en torsdagsserie i 8 delar där jag presenterar de fynd jag och min man gjorde i affären när vi var på bröllopsresa i London. Just nu ligger den engelska punden mycket lågt, och ska du åka till England är det därför precis rätt tid att shoppa böcker och annat du är intresserad av. Affären hatchards är en mycket gammal bokaffär med hela fem våningar, som jag tidigare bloggat om med titeln Bokaffär med fem våningar - Hatchards.
 
 
TITANIC VOICES av HANNAH HOLMAN
Pris: £14.99, det vill säga 151 kr
Sidor: 436
Kan köpas: Adlibris, Bokus och CDON
 
Titanic Voices är en bok jag fastnade för snabbt. Fartyget har alltid intresserat mig, och affären hade flera hyllplan för böcker om nästan bara Titanic - här kunde jag stå länge. Till skillnad från när det gäller många andra stora ämnen, verkar böckerna om Titanic tendera att vara ganska olika varandra. Det finns böcker om skeppets uppbyggnad, om specifika överlevande passagerare, om händelsen i sig och jag såg till och med en bok som handlade enbart om alla smekmånadspar som var ombord på skeppet - det var hjärtskärande bara att se boken stå där i hyllan. Även Titanic Voices är en speciell bok.
   Hannah Holman har samlat historier från 63 olika människor som överlevde Titanic. Det är ibland djupgående intervjuer, ibland historier som från början publicerats av tidningar och annat, och ibland både och. Bra är det att personerna är så blandade, vi får höra historier om passagerare från både första, andra och tredje klass, samt personalen. Kanske kan man undra om det inte blir som att höra samma berättelse 63 gånger, men så är det inte alls. Dels så har alla varit med om helt olika saker (någon kanske fått fly i panik med fruktan för livet, medan en annan kanske lugnt och stillat hoppat på en av de första räddningsbåtarna tillsammans med sin make/maka med tron att snart få komma ombord på Titanic igen). Dels så har de också uppfattat händelserna mycket olika. Hannah Holman nämner att flera tror sig ha åkt med sista livbåten trots att så inte var fallet, och i en av de första historierna i boken läser vi om en man som är övertygad om att skeppet inte brast mitt itu innan det sjönk, trots att man vet att det var så.
 
"We were standing there joking about our baggage being completely soaked and about the correspondence which was floating about on the top of the water. I personally felt no sense of danger, as this water was forward of the bulkhead."
(Norman Chambers, en passagerare i första klass som litade på Titanics hållbarhet och därför inte kände någon rädsla trots att skeppet var skadat)
 
Tidigare bloggat om Titanic Voices:
 
Andra delar i serien Hatchardsfyndet:
 

En Egen Strand - En bok som överraskar

 
En Egen Strand av Aino Trosell är en bok om systerskap, drömmar och att fly undan allt samtidigt som man springer rakt emot det.
   Hanna och Judit är systrar som befinner sig högt uppe på förtvivlans berg, utbrända av jobbet och tärda av vad deras liv har haft att ge dem, och bestämmer sig för att göra någonting åt det. De släpper allt de har, lämnar alla de känner, och flyttar till en ö som är alldeles öde, där de kan ha sin egen strand och försöka bygga upp sig själva igen.
 
En Egen Strand är en bok som är fint poetiskt skriven och mycket djupgående och filosofisk, inte utan en feministisk touch på det hela. Sättet att skriva är fint, men det slår mig snart att Trosell ibland tycks glömma bort vad hon håller på med och det filosofiska blir så överväldigande att det är svårt att hänga med över huvudtaget, vid tillfällen då historien om systrarna inte tar sig framåt alls. Detta blir lite segt och uttråkande, men så fort historien rör på sig är Trosell en mycket duktig författare och den sega boken blir istället en riktig bladvändare.
   En Egen Strand är en bok man ska läsa med ett extra mått av tålamod, och definitivt inte ge upp förrän man åtminstone tagit sig förbi mitten. Det visar sig nämligen efter en stund att det här är en författare som inte bara kan konsten att vända på saker och ting - hon kan plötsligt överraska så kaftigt att den stackars läsaren riskerar att flyga av stolen. Om man läser boken med ett öppet och uppmärksamt sinne och med ögonen vidöppna kan hela läsupplevelsen bli annorlunda - märker du något som är konstigt? Något som inte riktigt stämmer? Det gjorde aldrig jag, men det kraftiga slutet på berättelsen får mig att fylla igen den reserverade platsen i bokhyllan - den här boken kan nämligen få ligga på mitt nattduksbord ett par veckor till...
 
"Hon är den människa som står mig närmast. Ändå är vi så olika varandra som natt och dag. Som torka och regn. Hon har sitt. Jag har mitt. Så lite vi vet om varandra."
 
Originaltitel: En Egen Strand
Författare: Aino Trosell
Utgivningsår: 2013
Förlag: Norstedts
Mitt betyg: 7 av 10
Köps: Till exempel på AdlibrisCDON och Bokus
 
Du kan provläsa boken här.
 
 

En smakbit på söndag - En Egen Strand

Varje söndag uppmanar Mari oss bokbloggare att skriva en smakbit ur våra böcker.
Idag bjuder jag på en smakbit ur en ny poetisk bok av Aino Trosell som släpptes nu i augusti, nämligen En Egen Strand. Boken handlar om två systrar som flyttar till en egen ö för att bo där ett tag, komma undan sina problem och byggas upp.
Varsågoda!
 
"Vi har ätit tillsammans och varit med om en himmelsk vernissage när solen sjunker ner i havet. Hur det flammar, hur det glöder från rosenrött och blodets djupa färg till de sista purpurskiftningarna som fördjupar tavlan, violetta vingars flykt mot natten.
Det här är den bästa stunden. Då brukar vi prata, om sådant vi har funderat på under dagen. Vi reflekterar lågmält, vi tar och vi ger.
Allt oftare sitter vi numera tysta.
Det är en underbar tystnad. Den är delad. Den är vald."
 
Boken kommer att recenseras här den 3 september.
 
 

RSS 2.0