Hur viktig är titeln?

Det är ofta det allra första man hör av en bok, särskilt när man surfar runt mellan olika bloggar. Så att det är viktigt behöver vi knappast tala om.
 
Vissa är korta ("Polis"), andra är långa ("Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött"). För mig spelar inte längden någon roll. Jag brukar inte gilla titlar som bara heter ett namn ("Oliver Twist") men i vissa böcker fungerar det ändå väldigt bra. Om boken handlar om dennes livshistoria och det visar sig vara en väldigt speciell person så fungerar det bra, men jag skulle inte gärna se att shopaholic-böckerna döptes om till "Rebecca Bloomwood" eller liknande.
 
Jag läste en gång en bok som heter "Pysen vinner". Likaså har jag läst "Klaras seger", och undrar om det verkligen är okej att döpa en bok efter den efterlängtade slutscenen. Spänningen förstörs lite när man redan från början vet vad som kommer hända, och i övrigt så låter inte titeln särskilt bra ändå. Det blir inte särskilt trendigt och fantasifullt. Det är så onödigt!
Ett annat skräckexempel vad gäller boktitel är "Den krossade tanghästen", vars titel inte har många meningar med boken att göra över huvudtaget. Du kan ju inte gärna gå och döpa en bok till "Presenten" för att någon någon gång under berättelsen får en present som sedan inte har något mer med handlingen att göra över huvudtaget.
 
Däremot tycker jag "En shopaholics bekännelser" är en bra titel som genomsyrar boken. "Mina döttrars systrar" är en titel som är väldigt egen, och man får ju lätt upp ögonen för en sådan bok. Douglas Adams böcker har även de bra titlar som "Ajöss och tack för fisken" som även har anknytning bak till första boken. Jag vill se att en titel har mycket med bokens innehåll att göra, men ändå låter väldigt egen och kanske även lite mystisk. Gärna en kort mening som man inte förstår förrän boken är öppnad.
 
Vad är en bra titel för dig?
 

Kommentarer
Postat av: Pia och Maja

nu är veckans blogg avslutad!
blev du vinnaren?

tack för att du deltog :)
kramar!

Svar: Okej! :)
Jennah Christensen

2013-05-27 @ 15:45:01
URL: http://piaomaja.blogg.se
Postat av: Anna

Omslaget är viktigare än titeln ^^

Svar: Okej, själv kan jag nog inte riktigt bestämma mig där :)
Jennah Christensen

2013-05-28 @ 16:23:13
URL: http://annamarialouiseholm.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0