Flyktpunkten - En thriller som berör

 
Att läsa Flyktpunkten av Val McDermid har varit lite som att äta en snusklubba för första gången. I början är den riktigt god, sen kommer plötsligt allt pulver när du minst anar det. Antingen gillar man det eller inte, men förvånad - det blir man!
 
Stephanie Harker har levt ett jobbigt liv och sonen, Jimmy, som hon håller på att adoptera likaså. Inför en välförtjänt semester går hon med sitt barn på flygplatsen i Chicago, men när hon går bort för att bli undersökt efter att ha utlöst metalldetektorn går någon annan och plockar med sig pojken bort. Hon kastar sig genast efter dem, men blir lika snabbt stoppad av elpistolens kraft från säkerhetspersonalen. Gärningen var så kallhjärtat lugn och otroligt genomtänkt - Vem och varför? Hur kunde en barnkidnappning hända på en flygplats med ett så väl utvecklat säkerhetssystem?
Vi får följa nutiden parallellt med dåtiden när Stephanie berättar om sitt och om pojkens förflutna för FBI. "Det du först och främst behöver veta är vem Jimmy är. Och för att förstå det måste du få veta vem hans mamma var." säger Stephanie och drar så också med oss i berättelsen om kändismamman Scarlett Higgins.
 
McDermid verkar hela tiden ha koncentrerat sig på att skapa spänning för läsaren, och jag måste säga att hon lyckas väldigt bra. Boken ger nämligen så mycket spänning att jag skulle kunna använda den som ellina runt en hästhage! Skämt åsido, McDermid har genom Flyktpunkten skrivit en bok som är full av hemligheter och genom att hela tiden påpeka det blir man sporrad att läsa vidare. Man får höra att folk haft ett jobbigt förflutet flera gånger innan man får veta vad, man får veta saker om "den här branchen" innan man förstår vad Stephanie faktiskt jobbar med, och boken är full av små förutseende kommentarer som "det skulle visa sig att jag letat efter hot och katastrofer på helt fel ställen", "jag önskar bara att vi haft längre tid på oss att njuta av det" och "en smartare kvinna än jag skulle ha anat ugglor i mossen".
Med alla dessa kommentarer spinner författaren så många trådar att hon tyvärr inte ens riktigt lyckas reda ut alla innan boken är slut. Slutet är hur som helst mycket slagkraftigt och chokerande. Delar av det skulle jag dock hellre ha klarat mig utan.
 
Som helhet är det en fantastisk bok. Vi får lära känna karaktärerna på djupet och berättelsen är intelligent och händelserik. Efter det här ska jag spara plats i bokhyllan åt Val McDermid.
 
Originaltitel: The Vanishing Point
Författare: Val McDermid
Utgivningsår: 2013
Förlag: AlfaBeta
Mitt betyg: 8 av 10
Köps: Till exempel på Adlibris, Bokus, CDON eller Bokia
 
Efter att ha läst Flyktpunkten ska du inte tro att du bara kan sätta den i hyllan och börja med nästa. Det är en bok som berör och stannar.
 

Kommentarer
Postat av: [Anna]

Åh den här verkar ju jätte bra!! Jag måste läsa lite mer Val Mcdermid :)

Svar: Vad roligt att du tycker så! Själv ska jag som sagt ta en närmare titt på hennes andra böcker, för hon är tydligen en mycket skicklig författare som jag borde ha uppmärksammat för länge sen :)
Jennah Christensen

2013-06-21 @ 09:55:50
URL: http://bokraden.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0