Död i Skugga av Anne Holt

 
Död i Skugga är ytterligare en mörk roman av Anne Holt. Barnmisshandel står i fokus och det finns så mycket budskap i boken med detta som tema. Handlingen kretsar kring den åttaårige pojken Sander Mohrs död som olyckligt sker och dessutom samma dag som otäcka terrordåd skakar om hela Oslo. Denna enda lille pojke hamnar i skuggan bakom de andra fall som hela tiden klassas som värre och det är få som bryr sig. Den nyutbildade polisen Henrik Holme tycks vara den enda polis som har tid över och han har bestämt sig för att något inte stått rätt till i hemmet, men är det för att han har rätt eller är det bara för att han skulle hamna i ett gott läge inom karriären om han lyckades lösa ett fall av barnmisshandel? Familjen Mohrs vän Inger Johanne Vik som hjälpt polisen tidigare blir kastad än hit och en dit - somliga vill ha hennes hjälp att bevisa att Sander Mohr blev dödad och andra vill ha hennes hjälp att bevisa just motsatsen.
 
Det här är en kort bok som är mycket skickligt skriven. Karaktärerna är inte jättemånga, men de är väl utarbetade, var och en med sin egen livshistoria. Den enda med otydlig historia är givetvis Sander Mohr... Vad är sant? Är det rimligt att tro det uppenbara? Vi får lagom med ledtrådar hela berättelsen igenom, om än vi kanske inte inser det förrän boken redan är utläst. Precis som Inger Johanne Vik blir också vi läsare kastade hit och dit och är villiga att tro både det ena och det andra.
   Upplösningen är bra skriven, lagom dramatisk och väldigt spännande. Vad som däremot händer efteråt vet jag knappt vad jag ska säga om. Slutet är nämligen inte alls bra. Om Anne Holt hade valt att sudda de sista sidorna skulle detta vara en riktigt bra bok. Den är ju i stort sett bra skriven med fina detaljer som knyts ihop i en perfekt knut före de sista onödiga sidorna som jag helst vill plocka bort. Min tanke är att jag tror att Anne Holt försökt åstadkomma något dramatiskt och känslosamt, men det är det inte alls. Slutet är vidrigt och förstör tyvärr helheten. I övrigt är boken mycket bra, och trots allt mycket läsvärd.
 
Originaltitel: Skyggedød
Författare: Anne Holt
Utgivningsår: 2013
Förlag: Piratförlaget
Mitt betyg: 6 av 10
Köps: Till exempel på Adlibris, CDON och Bokus
Provläs boken här
 

RSS 2.0