Coraline - Något alldeles extra

 
Coraline är en mycket säregen barnbok som även vi äldre kan njuta av att läsa i. Neil Gaiman har lyckats med den svåra förmågan att skriva skräck för barn, och hela boken har den härligt creepy känslan som sällan ses i böcker.
 
Coraline har ingenting klassiskt över sig över huvudtaget. Det handlar i huvudsak inte om läskiga monster eller elaka människor, utan om en flicka ganska lik vem som helst, en flicka vid namn Coraline. Coraline får inte den uppmärksamhet hon önskar i livet. Hennes båda föräldrar jobbar och är lite bistra av all stress, medan hon får klara sig i stort sett på egen hand med hjälp av bara sig själv, en svart katt, ett stort hus de nyss har flyttat in i och en ännu större ny trädgård att utforska.
   I huset hittar Coraline en dörr - en dörr som till synes är igenmurad men som ibland öppnar vägen till en ny värld. Detta är en värld där allt ser ut som hemma men ändå inte riktigt är sig likt, särskilt vad det gäller de familjemedlemmar som även finns på denna sida om dörren...
"A woman stood in the kitchen with her back to Coraline. She looked a little like Coraline's mother. Only..."
 
Jag har länge beundrat filmen Coraline, en film som är gjord i stop motion-teknik av studion Laika (samma studio som har gjort filmen Paranorman som du kanske bättre känner igen då den är något nyare). Jag brukar sällan klandra en bok för att den skiljer sig från filmen, då man ju får se det för vad det är - en film och en bok, två olika sagor med samma grund och inget annat. Ändå slås jag av att boken saknar det färgsprakande liv som finns i filmen - det bjuds inte alls på samma känsla och karaktär som vi ser i filmen.
   Med detta inte sagt att boken inte skulle vara bra. Det är en fantastisk bok som innehåller flera saker som inte finns med i filmen, även om det också är tvärtom. Jag förundras över hur man kan skriva på ett sådant sätt som författaren gör. Istället för att vara en ren skräckbok, hamnar den också lite vid sidan av genren, och har ständigt den krypande känsla som vi också återser i filmen. Med citat som följande leker berättelsen med barnens fantasi och blir på så vis oerhört spännande:
 
"'Who are you?' asked Coraline.
'I'm your other mother,' said the woman.
[...]
'I didn't know I had another mother,' said Coraline cautiously.
'Of course you do. Everyone does,' said the other mother"
 
Coraline kryper igenom den mystiska dörren i filmen Coraline
 
Trots att flickan Coraline är lite opersonlig och likgiltig är det en bok som tillåter dig att njuta av varje sida. Handlingen har en bra grundidé som dessutom har blivit väl utförd, och resultatet har blivit en bok som är både omtyckt och prisbelönad idag.
 
Originaltitel: Coraline
Författare: Neil Gaiman
Utgivningsår: 2003
Förlag: Bloomsbury
Mitt betyg: 9 av 10
Köps: Till exempel på Adlibris och Bokus och kolla gärna även in filmen.
 
Boken har tidigare bloggats om: En smakbit på söndag - Coraline
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0