Bränd - en iskall roman om eld

Bilden är lånad från Stockholms Stadsbibliotek hemsida, där du kan låna boken
 
Bränd av Jeannine Kadow är en bok om fruktansvärda brott och galenskap, där författaren tar sig vatten över huvudet och inte alls lyckas förmedla den känsla som borde finnas i denna fiktiva värld.
 
Lacie Wagner är en karriärinriktad nyhetsankare och bara dottern Skyla betyder mer för henne än att få stå bakom tv-skärmen. När dottern försvinner och ett otäckt brev dyker upp i brevlådan förvrids hennes tillvaro. I brevet ligger ett videoband där Lacie får se sin älskade dotter brinna till döds. Det är inte första gången hon tvingas bevittna vad elden kan göra och det är därför ingen tvekan om saken - mördaren känner till Lacies fruktansvärda förflutna.
 
Bränd är en roman där författaren inte är rädd för att ta i från tårna när det gäller att skriva om grymhet. Det är fruktansvärda brott vi får läsa om men dessa är därför också svåra att skriva om. Bokens story kräver en skicklig författare och skildringen av karaktärer och inte minst känslor verkar det inte alls ha lagts samma vikt på i Bränd. När det blir som jobbigast låter Kadow helt enkelt sina karaktärer sova förbi problemen så att berättelsen kan fortsätta. Detta gör att man inte alls får de förväntade känslorna som läsare - visst kan ögonen bli blanka ibland, men boken är inte hälften så rörande som den borde vara. Romanen handlar rakt igenom om eld, men är ändå skriven så sval känslomässigt.
   Förutom grymhet besitter också boven i denna bok en mycket hög intelligens. Hen tycks kunna vara var som helst när som helst och dessutom ostoppbar. Att hen lyckas så bra utan att författaren beskriver särskilt noga om hur hen faktiskt går till väga gör bara att romanen tappar i trovärdighet. Kanske försöker Kadow låta berättelsen vinna i spänning vad den förlorar i trovärdighet, men om än den är spännande ibland är det alldeles för mycket upprepningar och det lyckas inte riktigt. Först i slutet börjar man känna nålarna man sitter på när man läser.
   Trots den höga intelligensen som mördaren så magiskt tycks besitta, är hen samtidigt mycket dum. Likaså är uppenbarligen mordutredarna, som tidigt i berättelsen kollar igenom offrets dator men missar att kolla papperskorgen. Tydligt väljer Kadow då att beskriva vad en papperskorg är, som om läsarna inte skulle känna till detta år 1999 då boken först skrevs. Detta förlöjligar både romanen och läsaren, se citatet nedan.
   Trots många brister har jag ändå läst ut boken. Den har potential, men är inte särskilt bra skriven. Som bäst är den på slutet då saker och ting börjar hända och du börjar förstå hur allt ligger till. Förvänta dig dock inte för mycket. Jag sitter här och framför mig har jag både en utläst bok och frågor som aldrig blev besvarade. Dessutom har boken som föremål ingen kvalitet över huvudtaget - efter ett tag har det börjat bli lite jobbigt att hålla reda på alla urfallna sidor.
 
"Han klickade sig tillbaka till Skrivbordet och dubbelklickade på Papperskorgen, som är datorns motsvarighet till en fysisk papperskorg. Alla dokument som tas bort hamnar i Papperskorgen och blir kvar där tills någon 'tömmer' den genom att ta bort dokumenten igen. Det fungerar som en automatisk backup."
 
Originaltitel: Burnout
Författare: Jeaninne Kadow
Utgivningsår: 2004
Förlag: Richters
Mitt betyg: 5 av 10
Köps: Svår att få tag på, därför rekommenderas att du håller utkik på Bibliotek eller på Bokbörsen, Tradera och liknande.
Tidigare bloggat om boken: En smakbit på söndag - Bränd
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0