Familjen Walsh A-Ö - R står för Recension

 
Familjen Walsh A-Ö är det första jag läser av författaren Marian Keyes. Hon skriver här på ett lättförståeligt och ledigt sätt med lite svart humor - Keyes är inte rädd för att trampa någon på tårna.
 
Boken handlar kort sagt om en enda sak: Mary Walsh.
Mary Walsh är en pensionerad dam oförmögen att hänga med i världens utveckling, men med fem döttrar ska ni inte tro att hon inte försöker! Slanguttryck försöker hon kopiera men dessa nymodigheter såsom broccoli, "det är blomkål som bara är ute efter uppmärksamhet". Depression finns inte heller på riktigt och ADHD är bara snicksnack. "Ungarna råkar ha lite långtråkigt, det är hela felet."
Mary Walsh listar upp alla alfabetets bokstäver och var och en står de för någon eller några saker, och så berättar hon en historia eller en tanke om det. A står för Anställning, och hon berättar om hur hon skämts över att längta efter ett jobb trots att hon varit gift. I står för "Idiotfösare", men vad det är tänker jag inte tala om. B står för barnbarn och hon berättar glatt om Barnbarnskapplöpningen (som jag tror att många tävlar i idag). Eftersom vi får ta del av Mary Walsh tankegångar under hela boken så lär vi känna henne väldigt väl.
 
Den här nätta lilla boken på sina 116 sidor är en rolig avkoppling som har fått mig att skratta ibland. Som jag nämnde så använder sig författaren här mycket av lite svartare humor, och därför är vi säkert många om inte skrattar åt allt. Jag erkänner att jag till och med har valt att hoppa över något kapitel. Den skiljer sig från andra romaner och känns som en härlig bok att läsa nu på sommaren. Det finns flera tidigare böcker om familjen Walsh, men även om Mary Walsh nämner dessa själv ett par gånger i början behöver du inte alls ha läst dem.
Något jag inte kan låta bli att fundera över är hur de har lyckats översätta boken. Jag ska inte säga så mycket om det (jag har ju själv inte kikat på det engelska originalet), men det är imponerande hur en bok av den här typen med ordlistan från A till Ö (A-Z i original) kan fungera på flera olika språk.
 
Ärligt talat tror jag tror att vi många känner igen denna envisa pensionär i våra egna släktingar, vilket gör det hela mycket roligare. Låt mig heller inte glömma att säga att jag gillar omslaget. Rosa är aldrig fel, eller hur?
 
Originaltitel: Mammy Walsh's A-Z of the Walsh Family
Författare: Marian Keyes
Utgivningsår: 2013
Förlag: Norstedt
Mitt betyg: 7 av 10
Köps: Till exempel på AdlibrisBokusCDON eller Bokia
 
Boken var B. B står för Bra läsning.
 

Exemplar utav boken "Blunda och hoppa" av Sarah Dessen!

blunda och hoppa liten.jpg
 
Idag fick jag hem dett exemplaret utav boken Blunda och hoppa. Det är en ny bok från Sarah Dessen som översatts till svenska. Det var 15 styckna som fick förhandsläsa boken och jag blev en utav dom som fick göra det! 
 
Boken släpps den 19 juni. 
Jag fick exemplaret av Rabén & Sjögren
 

Ny bok - Systrar i jeans

 
Idag så fick jag hem denna boken på posten. 
Jag köpte boken från tradera. Och boken är i pocket format. 
Jag försökte läsa denna boken för ungefär 2-3 år sedan. Men jag 
slutade efter bara några sidor. Det kan ha varit för att boken var 
mycket tjockare än dom andra böckerna jag läste. Jag var ju 
bara ungefär 10 år då jag försökte läsa denna. Nu är jag 13 år
och hoppas att jag kommer läsa hela boken och inte bara 
sluta efter några sidor. Och ifall jag tycker denna boken är bra 
så kommer jag nog också att köpa resten av böckerna i serien. 
 
Någon som läst boken? Vad tyckte ni?

Elisabeths vilda spel

 
Titel: Elisabeths vilda spel
Författare: Francine Pascal
Sidor: 77 sidor
 
Ingenting är sig likt. Den snälla och lydiga Elisabeth har blivit som förbytt. 
Hon slutar göra sina läxor, och hon bryr sig inte alls om Jessica eller sina 
andra kompisar. Hon får skäll både av sin lärare och av sina föräldrar, men 
ingenting hjälper. Och alltihop beror på dataspelet "Vild, vildare, vildast". 
Elisabeth tycker det är så roligt att hon bara spelar och spelar. 
Ska Jessica lyckas komma på något sätt att få Elisabeth att sluta med 
spelet så att hon kan bli sitt vanliga jag igen?
 
 
Jag läste ut boken igår. Denna boken är lättläst så det tog inte så lång tid att läsa ut den. 
Även fast boken var lättläst och inte hade så många sidor så tyckte jag att boken var 
ganska bra. Och Francine Pascal är en jättebra författare. 
 
Jag köpte boken på Karlsson för 30 kr. 
Jag såg bara att boken fanns hos Bokia HÄR men jag tror att den var slutsåld :( 
 
Betyg: 7 av 10
Inlägg av: Felicia 

Hur viktig är titeln?

Det är ofta det allra första man hör av en bok, särskilt när man surfar runt mellan olika bloggar. Så att det är viktigt behöver vi knappast tala om.
 
Vissa är korta ("Polis"), andra är långa ("Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött"). För mig spelar inte längden någon roll. Jag brukar inte gilla titlar som bara heter ett namn ("Oliver Twist") men i vissa böcker fungerar det ändå väldigt bra. Om boken handlar om dennes livshistoria och det visar sig vara en väldigt speciell person så fungerar det bra, men jag skulle inte gärna se att shopaholic-böckerna döptes om till "Rebecca Bloomwood" eller liknande.
 
Jag läste en gång en bok som heter "Pysen vinner". Likaså har jag läst "Klaras seger", och undrar om det verkligen är okej att döpa en bok efter den efterlängtade slutscenen. Spänningen förstörs lite när man redan från början vet vad som kommer hända, och i övrigt så låter inte titeln särskilt bra ändå. Det blir inte särskilt trendigt och fantasifullt. Det är så onödigt!
Ett annat skräckexempel vad gäller boktitel är "Den krossade tanghästen", vars titel inte har många meningar med boken att göra över huvudtaget. Du kan ju inte gärna gå och döpa en bok till "Presenten" för att någon någon gång under berättelsen får en present som sedan inte har något mer med handlingen att göra över huvudtaget.
 
Däremot tycker jag "En shopaholics bekännelser" är en bra titel som genomsyrar boken. "Mina döttrars systrar" är en titel som är väldigt egen, och man får ju lätt upp ögonen för en sådan bok. Douglas Adams böcker har även de bra titlar som "Ajöss och tack för fisken" som även har anknytning bak till första boken. Jag vill se att en titel har mycket med bokens innehåll att göra, men ändå låter väldigt egen och kanske även lite mystisk. Gärna en kort mening som man inte förstår förrän boken är öppnad.
 
Vad är en bra titel för dig?
 

Fallvatten - spännande men orealistisk

Bild lånad från Adlibris.
 
"När de hörde mullret vände de sig om. Betraktade det nya motivet, en syn de aldrig förut skådat. Det var något så främmande, så oformligt att ögat inte genast kunde tolka det. En vägg. Ett rullande mörker. Ett berg som hävde sig, vältrade fram och sökte fäste."
 
Ja, vad skulle hända om dammarna brister i kraftverken kring Lule älv?
 
Mikael Niemi skrev en historia om detta i hans senaste bok Fallvatten, en svensk katastrofroman från föregående år.
 
Förutom att vattenmassorna orsakar en förödande katastrof för människorna i området så försvinner ju också elen. "Det borde väl inte vara så farligt" är lätt att tänka, men utan el blir det svårare att sända ut varningar. Att varna folket för hand tycks vara lättare sagt än gjort.
Så här ser det ut när Vincent Laurin förtvivlat försöker att varna en främmande mamma som fridsamt befinner sig hemma med sina två barn i ett område som vattnet ännu inte hunnit sluka:
 
"- Vattnet kommer! Varenda damm däruppe, har de inte varnat er? [...] Lyssna nu, lyssna på mig, den kommer när som helst. Ni måste iväg genast.
- Vad är det som kommer?
[...]
- Barnen kommer att dö! Fattar du inte? Jag skiter i dig, men dina barn kommer att dö!
- Du skadar inte barnen...
- Det är älven, pekade han. Inte jag, det är älven!"
 
Fallvatten utspelar sig på en enda dag, men går för den sakens skull inte långsamt framåt. Vi får följa med en handfull personer, bland andra Lena Sundh, Adolf Pavval och Sofia Pellebro i deras försök att undkomma katastrofen av de rinnande vattenmassorna. Varje kapitel är skrivet ur någons synvinkel, och under hela historians gång lär vi då och då känna nya personer som ännu inte hunnit möta vattnets kraft. Detta ger boken en unik blandning av lugn och panik. Medan någon kämpar för sitt liv är någon annans största problem att den inte klarar att lösa ett korsord. Att Niemi väljer att skriva om så många olika karaktärer gör också att det hela tiden finns något att berätta, och storyn går därför framåt i snabb takt. Han väljer tyvärr dock att göra flera av dessa personer märkligt egendomliga - några är konstiga och onda. Karaktärsbeskrivningarna i sig är däremot mycket bra gjorda, vi informeras nämligen hela tiden om deras tankar, och på det sättet lär vi känna var och en.
 
Tyvärr tycks Niemi ibland ha skolkat på fysiklektionerna - det han skriver känns ofta inte särskilt realistiskt. Hur starkt är egentligen vattnet? Hur snabbt bör det gå? Vad kan man göra i denna tsunamiliknande ström och vad är fysiskt omöjligt? Han verkar själv inte ha bestämt sig för detta och låter till exempel någon simma i samma område av strömmen där inte ens ett hus kan hålla sig fast. Detta gör inte att boken är dålig, men det är ett faktum som kommer att fortsätta irritera boken igenom.
 
 
Titel: Fallvatten
Författare: Mikael Niemi
Utgivningsår: 2012
Förlag: Piratförlaget
Mitt betyg: 6 av 10
Köps: Till exempel på AdlibrisBokiaCDON och Bokus där den även kan provläsas.
 
 


Lilla hjärtat - inte så oskyldigt kärleksfull som den låter!

 
Lilla hjärtat av Sophie Hannah fångade mig genom omslag, titel och baksidetext. Handlingen till boken är suverän, om än inte riktigt lika suverän som handlingen till Dean Koontz nya böcker brukar vara.
Alice Fancourt var bara borta några timmar. För första gången var hon borta från sin bebis, och ingenting gick som hon tänkt sig - när hon kommer tillbaka är bebisen borta. Nåja, visst ligger det ett barn i sängen, men det är inte hennes barn. Någon gång under timmarna måste barnet ha blivit utbytt. Det nya barnet kallar hon för Lilla Hjärtat.
 
Den här boken har en kriminalhistoria utan like, totalt oförutsägbar och ingenting är som man tror.
Jag läste boken strax innan jag skulle göra mina körkortsprov. Körkortsboken eller en spännande roman, vad skulle du läsa om du fick välja? Nej, körkortsboken fick vänta tills sista sidan i Lilla hjärtat var färdigbläddrad. Sedan kuggade jag på körningen (men okej, jag erkänner, kuggningen hade ingenting med boken att göra och är en helt annan historia). Vad jag försöker säga är att Lilla hjärtat är en sådan där fängslande bok som gör att man får tillbaka lässuget om man har tappat det.
Den är lätt att förstå, till skillnad från Reginald Hills ihopkluddade böcker, och har således det mesta jag kräver av en bra bok. Den har ett bra tempo och ett lagom stort "spindelnät" av gåtor.
Nackdelen med boken (de flesta har ju även en sådan!) är att karaktärerna hade behövt lite mer arbete. Jag tycker att en del av karaktärerna är "konstiga". De beter sig lite orealistiskt, oäkta, vilket känns lite onödigt.
 
Originaltitel: Little Face
Författare: Sophie Hannah
Utgivningsår: 2009
Förlag: Bra Böcker
Mitt betyg: 8 av 10
Köps: Till exempel på Adlibris, Bokus, CDON eller Bokia
 

Ny bok - Mitt liv som popstjärna

 
Efter att ha blivit totalt förödmjukad på sin examensdag 
finns det bara en sak för Lizzie att göra - lämna landet! 
Passande nog går skolresan till underbara Rom - och 
Lizzie möter Italiens hetaste popstjärna Paoli Valisari. 
Hon är i sjunde himlen! Till och med i åttonde ...
Det verkar som om Lizzie har slående likheter med
Paolos bandmedlem Isabella. Och plötsligt behandlas hon
som en stjärna. Nu tar det verkliga äventyret fart!
Är Lizzie kär? Är Paolo verkligen den drömkille han 
utger sig för att vara? Och varför verkar Paolo plötsligt
så ... svartsjuk?
 

Jag köpte denna boken på tradera och jag fick hem den igår. Jag har sett filmen (finns både film och bok) och jag tyckte den var jättebra. Så jag tror att jag kommer att gilla denna boken. Boken handlar om Lizzie McGuire och det finns en massa böcker om henne, och även serier/filmer. 
 
Inlägg av: Felicia 

Bokfrågor

Några utav dom här frågorna har jag tagit från olika bokfrågor och några har jag gjort själv. Det skulle vara jätteroligt ifall ni också gjorde dom här bloggfrågorna och sedan länkade till inlägget här! 
 
1. Om du för en dag fick hoppa in i en bok, och leva där- vilken bok skulle du välja?
Felicia: Jag tror jag skulle välja Sarah Dessens böcker. Jag har aldrig läst hennes böcker. (men jag ska). Men dom verkar så somriga och fina. 
Jennah: Jag föredrar verkligheten, men skulle jag välja någon skulle det åtminstone inte bli något av Stephen King eller Dean Koontz... Inget av Håkan Nesser eller Giles Blunt heller, och inget av... Ja, som sagt, jag föredrar verkligheten!
2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Felicia: Jag tror jag börjar på någon lättläst bok som små tvillingarna eller någon bok om Mary-Kate och Ashley Olsen. Eller kanske jag läser någon bok som jag fått ur en bokblogg. 
Jennah: Någon av mina recensionsexemplar, men vilken får vi se!
3. Hur får du oftast boktips?
Felicia: Oftast får jag boktips genom andra bokbloggar. 
Jennah: Jag söker för det mesta upp böcker på egen hand!
4. Hur lång tid tar det för dig att läsa ut en bok?
Felicia: Det beror på hur många sidor det är och om jag gillar boken. Det kan ta allt från någon dag till ett par veckor innan jag har läst ut en bok. 
Jennah: Somliga har jag "hållt på med" (=haft ett bokmärke i) och andra går på 2 dagar - det beror bland annat på hur spännande den är!
5. Måste du läsa ut alla böcker du börjar med?
Felicia: Helst vill jag göra det. Men oftast så blir det inte så. För det är jobbigt att läsa i en bok om man själv inte tycker att boken är bra.
Jennah: För mig ska en bok hålla måttet. Är den rent av dålig så både avslutas och kasseras den.
6. Om du skulle skriva en egen bok- vad skulle den handla om?
Felicia: Den skulle nog handla om ett par ungdomar som kommer till en öde ö och försöker komma på något sätt att ta sig ifrån ön. 
Jennah: Det får ni nog se!
7. Begagnat eller nyinköpt?
Felicia: Helst nyinköpt. 
Jennah: Inget slår det nyinköpta!
8. Vilken bok skulle du gjärna sett som film?
Felicia: Jag skulle vilja se Sarah Dessens böcker som film. 
Jennah: Jag tycker det är roligt att Klara-böckerna blivit film relativt nyligen, och [geim] skulle kunna bli bra. Men någon som inte redan är planerad kommer jag inte på.
9. Vilken bok skulle inte passa som film?
Felicia: Personer du kanske känner skulle nog inte passa som film. För det händer egenkligen inte så mycket mer än att dom är med deras 2 vänner och att dom är inne på facebook. 
Jennah: Jag frestas lite att säga brevromaner, men det går nog det också!
10. Om du fick välja att byta plats med någon tecknad barnboksfigur, vilken skulle det vara och varför?
Felicia: Det skulle absolut bli Nalle Puh. Det skulle vara roligt att träffa hans vänner och inte ora sig för en massa saker. Och leta efter honung :)
Jennah: Jag går lite i Felicias spår in i Nalle Puhs historia, men istället som Nasse - alltid rosa!

Bokbloggsjerkan

jerka11
 
Veckans fråga i bokbloggsjerkan lyder så här:
 
Brukar du läsa om böcker?
 
Felicia svarar: Oftast så brukar jag inte läsa om böcker. Och jag tror faktist nästan jag aldrig har gjort det heller. Men nu har jag några böcker som jag läste för några år sedan som jag tyckte var bra som jag nog kommer att läsa om. Jag kommer ihåg att jag gillade dom böckerna väldigt mycket men jag har glömt bort en del av handligen. 
 
Jennah svarar: När en bok är riktigt bra känner jag att jag vill dela med mig av den till min fästman. Därför händer det att jag läser böcker för honom högt som jag tidigare läst för mig själv. Exempel på detta är Jurassic Park som jag ständigt tjatar om här på bloggen.

Vem gillar inte härlig chic-lit?

 
Jag rensade böcker - gör ni också det ibland? Tog alla böcker jag inte ville ha, lade dom hjärtlöst i bruna gamla matkassar med planen att sälja. Sedan gjorde jag städ-misstaget (gör inte så om du verkligen försöker bli av med lite böcker): jag tog upp en bok och började läsa. Den såg ju så rosa och trevlig ut!
 
Hur vet du att en komedi-bok är tillräckligt bra? Då ska den ha fått dig att le senast på andra sidan. Sophie Kinsellas bok En shopaholics bekännelser var den första riktigt bra komedin jag har läst. Hennes andra böcker i serien visade samma kvalitet, och likaså en del av hennes andra böcker som Karriär och Köksbesvär och Flickan från tjugotalet.
Shopaholic-serien är inte bara komedi, utan de hamnar inom genren "chic-lit". Chic-lit betecknar romantiska böcker skrivna om (och ofta av) unga, ofta modeintresserade, kvinnor i 20-30-årsåldern, i storstadslivet.
De brukar vara lättsamt skrivna med mycket humor, och Sophie Kinsella är den bästa författaren på det här området för mig. Luras inte att tro att böckerna inte är läsvärda för andra grupper! Man ska kanske inte vara för ung - Felicia gillar ju inte böckerna lika mycket som jag - men min fästman tycker jättemycket om shopaholicserien (jag har läst alla böcker i serien högt)! För vem älskar inte en bok som kan få en att skratta?
 
I serien finns:
1. En shopaholics bekännelser (från år 2000)
2. En shopaholic i New York (från år 2001)
3. En shopaholic säger ja (från år 2001)
4. En shopaholic får en syster (från år 2004)
5. En shopaholic i väntans tider (från år 2007)
6. En mini-shopaholic i mammas fotspår (från år 2010)
 
Böckerna handlar om Rebecca, "Becky", som är beroende av att shoppa. Hon använder en mängd olika kreditkort men till slut måste räkningarna också betalas: "Det är bara en VISA-räkning. Det är bara en papperslapp med några siffror på", lugnar hon sig. "Jag menar, hur pass farliga kan några siffror egentligen vara?"
Becky har lätt för att göra bort sig och det är det som gör böckerna så fantastiskt roliga. Alla böckerna i serien håller bra kvalitet, för att de har olika huvudhandlingar (alla lika välarbetade) och då Beckys liv går framåt. Till skillnad från Ash i pokémon som har varit tio år så länge vi kan minnas, så förändras verkligen Beckys liv genom böckerna. Man får följa henne i både upp- och nergångar, och undrar ofta hur i hela världen hon ska klara sig ur en viss situation. Tyvärr blir lösningen ibland lite för enkel och turbaserad, men det är inte alltid så.
Böckerna är också kryddade med olika roliga brev som Becky får hem, från banker och förskolor och allt däremellan.
 
 
Originaltitlar: The Secret Dreamworld of a Shopaholic, Shopaholic Abroad, Shopaholic Ties the Knot, Shopaholic & Sister, Shopaholic & Baby, Mini Shopaholic
Författare: Sophie Kinsella
Förlag: Ponto pocket, Damm förlag
Format: Pocket, Kartonnage (finns även inbunden)
Utgivningsår: 2010-2011
Mitt betyg (serien som helhet): 9 av 10
 
Köps:
En shopaholics bekännelser: Till exempel på Adlibris, CDON, Bokus och Bokia
En shopaholic i New York: Till exempel på Adlibris, CDON, Bokus och Bokia
En shopaholic säger ja: Till exempel på Adlibris, CDON, Bokus och Bokia
En shopaholic får en syster: Till exempel på Adlibris, CDON, Bokus och Bokia
En shopaholic i väntans tider: Till exempel på Adlibris, CDON, Bokus och Bokia
En mini-shopaholic i mammas fotspår: Till exempel på Adlibris, CDON, Bokus och Bokia
 
En riktigt bra serie!

BOKVINST

 
 
För ett litet tag sedan så var jag med i en tävling på en bokblogg där man kunde vinna 2 böcker från pocketförlaget.
Och jag vann boktävlingen. Jag fick hem båda böckerna igår och det var jätteroligt att vinna en boktävling! 
Jag valde böckerna HEJA,HEJA! och Modershjärtat. Fast Modershjärtat ska Jennah få utav mig. 
 
 
Inlägg av: Felicia 

 
 

Vilken bok MÅSTE du ha?

Om du får säga en enda bok du känner att du bara MÅSTE ha, vilken är det då, och varför?
Du behöver inte skriva vad den handlar om, det kan vi kolla upp själva, skriv varför den betyder mycket för dig istället!
 
Den boken som jag själv känner att jag bara måste ha är Nya Kontakter av Sophie Kinsella. Anledningen är att jag gillar många av hennes böcker och tror att det här kan vara en av de riktigt bra. Det återstår att se dock, skrattar jag på första sidan så är den godkänd! En ny fräch Kinsella-bok är precis vad som behövs i min bokhylla just nu. Men nåja, hyllan är full. Jag omformulerar: En ny fräch Kinsella-bok är precis vad som behövs på golvet bredvid min bokhylla just nu!
 
 
Nya Kontakter kan köpas: Adlibris, CDON och Bokus där du även kan provläsa
 
 

Kära Agnes! - Gammaldags brevroman!

 
Kära Agnes! är som min rubrik säger en "brevroman" i lite gammaldags stil. Det betyder inte att boken är skriven som brev helt och hållet, men den handlar om en brevväxling mellan två kvinnor och mellan posten läser man om vad som händer dem nu och om deras förflutna.
Jag tycker titeln låter trevlig, men låt dig inte luras - boken är ganska mörk och slutet är lite slagkraftigt.
Kära Agnes! är en tunn bok på 160 sidor! Jag köpte min på biblioteket (strax efter att jag lånat den fanns den där till salu, förmodligen var jag väl den enda som lånat den fula boken på flera år). Det är värt att jobba sig igenom dessa få sidor, men jag tycker att den kunde bli lite tråkig och seg ibland mellan breven.
 
Jag blev själv fångad av det roliga slutet på baksidetexten:
"Detta är en brevroman.
Det är också en kriminalhistoria.
Kanske också något tredje.
I varje fall är det en bok om två kvinnor som ser varandra på en begravning efter nästan tjugo år av tystnad. Och om ett planerat mord.
Berättelsen kom till mig i Kavalla i Grekland under några heta sommarveckor. Jag tycker inte om baksidetexter."
 
Så vad kan detta "Kanske också något tredje" vara? Jag skulle nog säga att boken också är en historia om en gammal vänskap, för just detta är så viktigt i den här berättelsen. En gammal vänskap som blommat upp till något på nytt - men man vet inte riktigt vad den har blommat upp till.
 
Boken finns på Adlibris för 44 kr.
Betyg: 6 av 10
Inlägg av: Jennah

2 nya böcker!

 
 
Min bästa ovän! 
Lizzie ♥ Ethan
 

Igår så fick jag hem dom här 2 böckerna på posten. Böckerna handlar om Lizzie McGuire. Jag har bara läst 1 bok om henne, och den tyckte jag var väldigt bra. Jag köpte båda böckerna från tradera och priset minns jag inte. 
 
Inlägg av: Felicia 

Hippson - ny i hyllan!

Alltid roligt att prova nya tidningar. Den här är ny för mig, någon som läst Hippson? Jag återkommer när jag har läst igenom den!
 
Jag läser mycket tidningar, de kan handla om till exempel TV-spel eller hästar. Man lär sig mycket och det är väldigt trevlig läsning! Själv läser jag gärna igenom allt. Jag använder dem inte till att bläddra lite grann i, utan jag läser dem som en bok från första till sista sidan. Kan då erkänna att jag lärt mig en del! Jag tycker det är ett bra sätt att hålla sig uppdaterad. Förhoppningsvis står det åtminstone lite mer om tävlingar i denna jämfört med hästfocus, jag är ny på tidnings-fronten men har hittils inte riktigt hittat någon hästtidning där det står riktigt mycket om tävlingar.
 
 
Inlägg av: Jennah

Babbeldrottningen - Lite för lite babbel!

 
Babbeldrottningen är skriven av Meg Cabot, samma författare (som ni kan se i den pyttelilla texten på omslaget) som har skrivit den välkända En prinsessas dagbok. Boken är en lättsam chic-lit och stundvis ganska rolig - dock ingenting jämfört med Sophie Kinsellas böcker, men det säger kanske mer om Kinsella än om Cabot?
 
Att läsa den här typen av böcker är väldigt roligt, men den här gången blev inte förväntningarna matchade till fullo. När man läser om boken får man veta att den handlar om Lizzie Nichols - hon är modeexpert, hon är duktig på att sy, och hon pratar jämt för mycket. Hennes babblande som titeln och baksidetexten skryter om återspeglades inte tillräckligt bra i boken, vilket var tråkigt. Det var dock ändå en bra bok, och förmodligen något extra för den som gillar mode.
 
Tyvärr är boken svår att få tag på som ny, jag köpte den själv billigt på Karlssons efter att Felicia lyckats hitta den där. Jag rekommenderar att ni håller utkik på bokbörsen, tradera eller liknande om ni söker den. Det finns en uppföljare som heter "Babbeldrottningen i New York" som är betydligt mer lättfunnen.
 
Betyg: 6 av 10
Inlägg av: Jennah

Tematrio - Bröllop!

Veckans Tematrio är följande:
 
Berätta om tre romaner/noveller/dikter/texter som innehåller ett bröllop.

Det här underbara temat drar in mig i tematrion! Klart jag måste skriva om bröllopsböcker, jag ska ju gifta mig den 27 juli!! (med underbara Simon) :)
 
Jag vet inte så många sådana här böcker (men jag kommer ju göra det när jag läst er andras svar på veckans tema), men en har jag, och den borde ni läsa! Jag rekommenderar dock att ni läser de föregående delarna i serien först, där den första heter En Shopaholics Bekännelser.
 
EN SHOPAHOLIC SÄGER JA
(bilden är lånad från adlibris, och ni hittar den här: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9173516910)
 
Vad är mer passande för en bok med bröllopstema än att bli skriven i glad chic-lit? Det är precis vad ni hittar här. En shopaholic säger ja är en rolig och lättsam bok, där huvudkaraktären Becky försöker göra alla till lags på ett sätt som gör att både brudens mor och brudgummens mor börjar planera inför deras bröllop - på varsin sida av kontinenten.
 
Inlägg av: Jennah

Bokfrågor alla kan svara på!

De här frågorna får gärna ni också svara på. De har funnits på många bloggar och det är alltså inte vi som har kommit på dem. Det skulle vara roligt att se era svar, så kommentera gärna om ni har svarat!
 
FÖRFLUTET

1. Hur gammal var du när du började läsa?
Felicia: Jag vet inte exakt hur gammal jag var när jag började läsa. Men jag tror att jag var runt 8 år. 
Jennah: Jag lärde mig läsa när jag var 5, och läste mycket pixieböcker när jag var liten. Sen har det ju gått succesivt uppåt, via barnböcker och polluxböcker innan jag kom till de lite tjockare böckerna jag läser nu.

2. Vad är titeln på den första bok du läste?
Felicia: Jag minns inte vad den första boken jag läste hette men när jag var yngre läste jag mycket böcker från Tl-klubben som jag var medlem i. 
Jennah: Svårt att säga, men den första "tjocka" boken kan ha varit Ödets lek av Judith Michael. Jag fastnade för handlingen när jag var ganska liten, jobbade mig igenom boken (som jag tyckte var tjock och innehöll hur mycket text som helst) och den betydde mycket för mig!

3. Vilken bok fick dig att älska att läsa?
Felicia: Flera böcker, men jag gillade verkligen en bok som heter Flickan i Hasselskogen som jag läste för ett par år sedan. Den var verkligen bra och jag ville inte att den skulle ta slut. 
Jennah: Flera böcker, men Levande begravd av Peter James fick mig att börja läsa kriminalare och skräck. Gillade handlingen och den låsta miljön.

4. Vilket är det tidigaste minnet du har av läsning? 
Felicia: Det minns jag inte. Men jag minns iallafall att jag brukade låna böcker från biblioteket och att jag oftast läste ganska mycket varje dag.  
Jennah: Jag hade otroligt många pixieböcker när jag var liten och gillade att läsa dem. De kunde handla om allt från kanelbull-äventyr till pratande potatisar med målarfärg!

NUTID

5. Hur många böcker äger du just nu?
Felicia: När jag räknade så hade jag över 200 böcker. Men då har jag ändå inte räknat med andra böcker som t.ex faktaböcker. 
Jennah: De är utspridda för vinden just nu, men hemma har jag (jag älskar att räkna, jag går och räknar dom nu på en gång) 97 böcker, och då har jag inte räknat med faktaböcker och liknande, min fästmans böcker, eller böcker som ska säljas. Finns förmodligen runt 100 till på andra ställen.

6. Vilken av dem är din favorit?
Felicia: Jag måste nog säga "Flickan i Hasselskogen". Jag älskade den boken och jag tröttnade aldrig på texten. Jag fick boken ur en bokklubb som heter Tl-klubben (fast nu heter den Girl:it) och den har 154 sidor. Jag gillar även "Ridläger på Sonnenhof" böckerna. Och så gillar jag böckerna om Mary-Kate och Ahsley Olsen väldigt mycket. 
Jennah: Jurassic Park av Michael Crichton. Jämfört med denna är filmerna ingenting, och då är de ändå riktigt bra om man låter bli att jämföra - glöm inte att den första filmen snart visas på bio i 3D! Boken är fantastisk, jag gillar de vetenskapliga bitarna och äventyret och hela berättelsen är så väl genomtänkt och enkelt skriven.

7. Vem av dem ogillar du mest?
Felicia: Jag tror inte direkt att jag "ogillar" någon bok. 
Jennah: Jag gör mig av med böcker jag inte gillar, men den jag tror minst på av de jag inte läst är Svart sorti av Giles Blunt. Jag gillar inte namnet eller omslaget, vi får se om den lyckas överstiga förväntningarna!

8. Vilken är din favoritgenre? 
Felicia: Skräck, Chic-lit och och så gillar jag böcker som utspelar sig på High School tid (som High School Musical t.ex) 
Jennah: Chic-lit, skräck och kriminalare.

9. Hur ofta läser du?
Felicia: Jag försöker läsa varje dag - men ibland kan det dröja flera dagar innan jag läser.  
Jennah: Försöker läsa varje dag - ibland blir det böcker och ibland tidningar, jag gillar ju en hel del tidningar också!

10. Barn, ungdom eller vuxenböcker?
Felicia: Jag gillar mest ungdomsböcker. 
Jennah: Vuxenböcker blir det för mig :)

11. Snabb, medelmåttig eller långsam läsare?
Felicia: Det blir nog någonstans mellan långsam och medelmåttig läsare.  
Jennah: Långsam till medel blir det då, jag gillar att gräva ner mig i böckerna, men är det spännande så vill jag heller inte sluta läsa.

12. Vem är din favoritförfattare och varför?
Felicia: Jag tycker att Sophie Kinsella är bra. Och så är författarna till Mary-Kate och Ahsley Olsen böckerna väldigt bra. Men det finns en massa andra författare som också är väldigt bra. 
Jennah: Sophie Kinsella för att hon kan få mig att le, Dean Koontz för att han har väldigt bra idéer till sina handlingar och Stephen King för att de flesta av hans böcker är bra på många sätt.

13. Pocket eller inbunden?
Felicia: Det är väldigt svårt att välja. Men pocket är väldigt praktiskt att ha på stranden på somrarna och att ha med sig i väskan. 
Jennah: Jag gillar excess-format bäst, men av ovanstående har jag svårt att välja. Inbundet blir snyggast men pocket väldigt praktiskt!

14. Vem är din favorithuvudkaraktär?
Felicia: Jag tror inte att jag direkt har någon favorithuvudkaraktär. . 
Jennah: Rebecca Brandon från Sophie Kinsellas serie Shopaholic. Hon gör bort sig hela tiden, har jämt dumma idéer och kan på så vis få en att le.

15. Vem är din favoritskurk?
Felicia: Det vet jag faktist inte. 
Jennah: Det vågar jag inte svara på!

16. Hur långa böcker brukar du vanligtvis läsa?
Felicia: Det kan vara mellan 100 och 300 sidor.
Jennah: Runt 400 sidor! Oftast något på 300. Det här beror ju lite på formatet dock. En bok på kanske 360 sidor inbunden blir ju lätt över 500 sidor i excess.
 
FRAMTID

17. Ser du dig själv ha en karriär inom litteratur?
Felicia: Jag vet inte, men det skulle vara väldigt roligt :) 
Jennah: Andra tror på mig, min svenskalärare ville att jag skulle plugga vidare inom skrivningen, och jag har fått i present att få ge ut en egen bok. Men själv har jag inte riktigt tillräckligt mycket intresse, tålamod och fantasi. Ibland är det jättekul att skriva, men det dör lätt bort efter ett tag. Vi satsar på bloggen just nu istället så kommer presenten nog utnyttjas så småningom!

18. Tror du att läsplattor kommer ta över de fysiska böckerna?
Felicia: Jag vet inte, men om ett par år så kan läsplattor blivit mer populära. Men jag hoppas att det inte blir så för jag gillar mer att läsa vanliga böcker än att läsa på läsplattor. Det förstör läsglädjen lite tycker jag. 
Jennah: Det här beror helt på kunderna, alltså oss! Så länge folk vill ha och köper fysiska böcker så kommer det att finnas kvar. Jag tror därför inte på en total övergång på många år. Det här gäller även digitala filmer och spel. Folk vill än så länge ofta ha en produkt i handen, och då kommer de att kunna få det.

19. Kommer du se till att introducera läsning för dina framtida barn?
Felicia: Ja, jag hoppas det! 
Jennah: Tja, jag älskar ju att läsa högt för min fästman!

Eddie 12/Elsa 12

Titel: Eddie 12 och hon som heter Elsa/ Elsa 12 och han som heter Eddie
Författare: Thomas Halling 
Antal sidor: 69 sidor och 59 sidor
 
Hon har precis flyttat till stan och saknar kompisar. Han är skolans värsting och gör vad han vill. Ingen av dem trivs i skolan. Från varsitt håll möts de en dag på en parkbänk ovanför köpcentret.

Det här är historien om Elsa och Eddie och om Elsas stulna mobiltelefonsom plötsligt hamnar hos Eddie, och de problem som det innebär.  (handlingen kommer HÄRIFRÅN)
 
Detta var en ganska lättläst bok så jag läte ungefär 30 sidor igår och resten idag. Ena halvan av boken får man läsa ur Eddies perpektiv och den andra halvan får man läsa ur Elsas perpektiv. Jag rekomenderar denna boken ifall det är någon som vill ha något lätt att läsa som man läser ut ganska snabbt. Boken var ett recensionsexemplar från Alfabeta förlag. 
 
Betyg: 6 av 10
Inlägg av: Felicia 
 
 

Tegelstenstaggen - Jennahs!

Här kommer mitt (Jennahs) svar på tegelstenen! Felicia får posta sitt eget senare, för visst delar vi blogg - men inte bokhylla!
 
Min bokhylla har många tunga böcker, men syftar vi bara till romaner (jag antar att tegelstenen inte bör inkludera typ Bonniers Kokbok - men tro mig, den är TJOCK!) så är de flesta böckerna lika tunna som en bit hushållspapper.
Några hittade jag dock, men de flesta står på andra ställen än hemma (jag har fyllt bokhyllan i stallet för att få mer plats hemma...) så de blir det ingen bild på. "Det" skulle inte vara mycket att fota ändå - efter att ha tappat ryggen med mera är den nästan misstänkt lik en tegelsten på riktigt.
 
Del ett i tegelstenen - fem stycken feta lästa böcker!
 
1. Nattens Ögon - Dean R. Koontz (315 sidor, 570 gram)
2. Duma Key - Stephen King (637 sidor, 1051 gram)
3. Jurrassic Park - Michael Chrichton (högläsning för fästmannen, kanske bästa bok jag läst!)
4. Det - Stephen King (högläsning för fästmannen, också underbar bok!)
5. Christine - Stephen King (inte särskilt tjock, men har den som två delar så den blir lite platstagande ändå)
 
Del två i tegelstenen - två stycken feta olästa böcker!
 
1. Talismanen - Stephen King och Peter Straub (798 sidor, 728 gram)
2. Knackarna - Stephen King (839 sidor, 1088 gram)
 
Jag har bara en sak att säga om dessa: Jag ska läsa dom nån gång! Jag skaaa!
 
---------------------------
JAG TAGGAR:
Anna på boktycke, om hon vill (vet inte om du redan blivit taggad men såg inget) :)
Vem helst annan som känner sig manad!
---------------------------
 
Inlägg av: Jennah

Personer du kanske känner

Titel: Personer du kanske känner 
Författare: Jay Asher & Carolyn Mackler 
Sidor: 336
 

Föreställ dig att du år 1996 hittade dig själv på Facebook - femton år innan det ens existerade! Skulle du ha gillat det du såg? Emma och Josh får denna möjlighet, men är de vinnare eller förlorare? Och kan de påverka någonting? En humoristisk kärlekshistoria med mycket tidsfärg, som skildrar hur både stora och små beslut får konsekvenser för framtiden.

Året är 1996. Det dansas macarena och lyssnas på Spice Girls. Emma och Josh är grannar och vanligtvis bästa vänner. Relationen har dock fått sig en törn sedan en av dem förväxlade vänskapen med kärlek. När Emma får en dator av sin pappa (ännu en dåligt-samvete-present), ger Josh henne en cd-rom med America Online. Efter installationen dyker plötsligt ett Facebook-konto upp på skärmen - innan Facebook ens har uppfunnits! Personen som visas på bilden ser misstänkt välbekant ut. Emma inser att det är sig själv hon ser, eller rättare sagt, hennes vuxna jag. Josh och hon kan således se in i framtiden. Men gillar de vad de ser? Och kan de påverka någonting? I det ena kapitlet följer vi Emmas tankar kring detta, i det andra är det Josh perspektiv som gäller. 

Jag läste ut denna boken idag på morgonen. Jag gillade denna boken för hela idén med att Emma & Josh kunde se sina facebook konston 15 år tillbaka i tiden. Den blev lite seg på vissa ställen, men annars var den såå bra! 

Betyg: 8 av 10

Inlägg av: Felicia

 

 

 


Bokbloggsjerkan 17-20 Maj

jerka11  Veckans bokbloggsjerka på Annikas blogg löd såhär: 
Vilka böcker har du klickat hem under den senaste veckan? Om du mot all förmodan inte har gjort det finns det säkert böcker som du skulle kunna tänka dig att klicka hem redan i dag?
 

Felicia: 
Den senaste veckan har jag klickat hem ett par böcker från tradera. Bland annat första boken i Twilight serien (som jag fick hem i fredags, 17 maj). 
 
Jennah: Jag snålar och har därför inte köpt några nya böcker (dessutom är ju hyllan redan full med olästa), men jag känner ändå att jag MÅSTE ha några nya böcker från Sophie Kinsella, däribland Nya Kontakter!
Kanske borde jag ta efter Felicias exempel och köpa från tradera!

Ny bok (Twilight)

 
Denna boken fick jag hem idag. Jag köpte den på tradera för bara 49 kr. Det är första boken i Twilight serien och jag ser framimot att läsa den. 
 
Har ni läst boken och vad tycker ni om den?

Inlägg av: Felicia 

Bokbloggsjerka 10-13 maj

Veckans bokbloggsjerka löd såhär: 
 
 För en tid sedan ställde Bokhora frågan om det är finare att läsa på originalspråk. Jag deltog inte själv i debatten, men för att spinna vidare på frågan skulle jag gärna vilja veta om ni alltid försöker att läsa de böcker ni kan på originalspråket eller om ni hellre väntar på de svenska översättningarna?
 

Felicia: Jag är inte så bra på engelska (som dom flesta böcker på orginalspråket är) eller något annat språk förutom svenska. Så jag väntar helst på de svenska översättningarna utav boken. Men när jag är bättre på engelska så kommer jag säkert att läsa en del böcker på orrginalspråket (engelska isåfall), 
 
 

Nyckeln

Jag har sett detta på några bokbloggar nu. Nämligen omslaget till den tredje och sista boken i Engelsforstrilogin. 
 
Det har gått drygt en månad sedan tragedin i Engelsfors gymnasiums gympasal. De utvalda får ingen tid att återhämta sig innan deras värld vänds upp och ner igen. Frågor besvaras. Hemligheter avslöjas. Lojaliteter prövas. Tiden håller på att rinna ut och till slut kan De utvalda bara vara säkra på en sak: Allt kommer att förändras.
 

Utgivningsdatumet för boken är den 11 november i år. Så ungefär ett halvår kvar. 
Med Nyckeln så blir det också mera läsning för boken har 868 sidor. 
 
Inlägg av: Felicia 

Högläsningsbok

Titel: Den dansande djävulen 
Författare: Martin Widmark 
Sidor: 153 
 
Sedan fyra års ålder har Tyko tvingats arbeta i en mörk och farlig gruva. Varje dag har han, tillsammans med andra föräldralösa pojkar, letat efter silver i gruvans smalaste och trängsta gångar. Silvret tillfaller den maktfullkomlige och excentriske härskaren av staden, hertig Mazoo, och ska bekosta hans överdådiga fester där han tvingar sina slavar att dansa för honom. 

Men en söndag händer något märkligt: i en dröm läser en skata upp en vers för Tyko om hans mamma. En vers som gör livet i gruvan, med den hårde förmannen, lite lättare att uthärda. Kort därpå får Tyko ett hemligt meddelande, som uppmanar honom att lämna gruvan så fort som möjligt. Han bestämmer sig för att lyda uppmaningen och i hisskorgen får han oväntat sällskap - den lille tunne Julius från gruvan följer med honom. 

I staden möter de ett hemligt geografsällskap, som berättar om existensen av tre olika världar. Tyko får också en bok och ett brev. Boken får inte öppnas före hans fjortonde födelsedag och han måste då befinna sig i den andra världen. 
Problemet är bara att vägen till den andra världen går via gruvan. De måste alltså ner dit igen, ner till den ursinnige förmannen?
 

Denna boken har vi haft som högläsningsbok i skolan nu. Vi blev klara med den idag. Jag tyckte inte att denna boken var så bra. Det är första boken i en trilogi. Jag tror inte att jag själv kommer att läsa dom 2 andra böckerna i denna trilogin. För detta var ingen bok som jag tyckte var bra. 
 
Betyg: 4 av 10 
Inlägg av: Felicia 
 

Månadsrapport: April

            (här är några böcker vi har recenserat i April) 
 
Felicia: Denna månaden har varit en dålig bokmånad för mig. Jag har läst lite ibland, men jag har aldrig läst ut en bok. Fast som tur är så har det kommit upp några inlägg på bloggen med recensioner på böcker jag läst ut tidigare iår. Hoppas att Maj blir en bättre läsmånad för mig! 
 
Jennah: Den här månaden har jag mest grävt ner mig i serietidningar och magasin, men jag har också läst ut den underbara En mini-shopaholic i mammas fotspår, som ni får läsa en recension av senare. Den läste jag högt för min fästman - starkt rekommenderat att läsa högt. Särskilt skratt-böckerna, för vad säger man? Delad glädje är dubbel glädje :)
 
Inlägg av: Felicia och Jennah 

RSS 2.0