Vattnet i Mars

 
Det första intrycket av en bok får vi ofta genom omslaget, men det första verkliga intrycket får vi först när vi öppnar boken och läser de första orden. Allt som oftast passerar de nästan omärkligt - bara efterlämnande en liten känsla om hur bra du tror att boken kommer att vara - men jag fastnade faktiskt för just dessa ord i den nya boken Vattnet i Mars  av Mikael Fant. De lyder: "Det här är jag: Jonna Aronsson. Det skymmer i mitt fönster." Jag tänker mig en handskakning, mellan Jonna och mig själv som läsare. Hon presenterar sig genom att säga sitt namn och nästa sak jag får veta är att det skymmer i hennes fönster - som om det vore något av det viktigaste i hennes liv just nu. Redan med denna meningen river boken igång med en poetisk stil som håller i sig under alla 330 sidor.
 
Mamma Inga har dött, och lämnat efter sig en flodvåg av människor som på ett eller annat sätt har varit sammanknutna med henne. Det är maken Edvin, som tror att ingenting har hänt och spenderar dagarna med att köra runt Ingas kvarlämnade tomma rullstol. Det är dottern Agneta som har skickat in mammas dikt till en tävling för att visa upp den, men råkat vinna och tar åt sig äran själv. Det är svärsonen Raimo som lever ett dubbelliv med illegala verksamheter. Det är Alex, Fredrik, Maja, Jerker, Eva och alla andra. Alla får vi lära känna i olika nästan fristående kapitel om deras liv, men framför allt om deras känslor.
 
Vattnet i Mars är en poetisk bok som lämnar utrymme för egna tankar och ställer frågor utan att inviga till svar. Det är en bok som är så poetisk skriven att den emellanåt ser lite ut som ett japanskt haiku, med avklippta för mig oförståeliga meningar, men säkert fina för den som förstår dem. För min del blir det till slut alldeles för lite story och för mycket känslosnack - den står och stampar på stället, det händer ingenting. Som sagt är kapitlen dock nästan fristående från varandra, vilket innebär att några kan vara bra även när andra inte är det. Berättelsen om Edvin är oerhört rörande, när han obekymrat firar deras bröllopsdag.
 
   "När [...] jag får ro i sinnet att som förr i tiden lyfta henne opp och tillbaka i sängen är hon alldeles, alldeles fjäderlätt."
 
Originaltitel: Vattnet i Mars
Författare: Mikael Fant
Utgivningsår: 2013
Förlag: Piratförlaget
Mitt betyg: 6 av 10
Köps: Till exempel på AdlibrisCDON och Bokus
 
Du kan provläsa boken här.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0