Odd Thomas

 
Den internationella bästsäljaren Odd Thomas är den första boken jag läste av Dean Koontz, en stor författare inom skräckgenren. Boken är den första i en liten serie, men går också utmärkt att läsa som fristående (jag har själv inte läst de andra, men de står på kö i bokhyllan).
   Det slog mig snabbt att boken är mycket lättläst och det var även svårt att inte lägga märke till alla jämförelser och liknelser som det skrivs om hela tiden. Att förstärka något genom att jämföra det med något annat är inte ovanligt, men här blir det så mycket att det nästan är komiskt, kan det vara meningen tro?
 
"Fast dagen hade grytt hade den redan snabbstekts till en hård äggula vid horisonten i öster."
 
Odd Thomas är kock på en snabbmatsrestaurang i en ganska liten stad. Liten, men inte lugn - här finns både de levande och döda att bråka med och Odd Thomas kan kommunicera med båda.
   En mystisk man kommer till staden en dag och har dunkla skuggor efter sig, något som Odd har svårt att förstå sig på och inte ens hans döda vänner kan hjälpa honom med. Bara en sak får han veta - om tjugofyra timmar kommer staden att vakna upp till kaos. Hur ska man rädda en stad på tjugofyra timmar när man inte ens vet vad den behöver räddas från?
 
Något annat som slog mig väldigt tidigt och som omöjligt går att missa är hur nedlåtande huvudkaraktären är mot sig själv. Den allra första meningen som står att läsa är följande:
   "Mitt namn är Odd Thomas, fast i denna tidsålder då berömmelse är det altare vid vilket de flesta människor dyrkar, vet jag inte säkert varför du skulle bry dig om vem jag är eller att jag existerar."
   Nu ska ni inte luras att tro att boken är deprimerande - tvärtom. Odd Thomas - som förutom huvudkaraktär också är den fiktiva författaren till boken - förklarar saker mycket lättsamt vilket resulterar i en bok som visserligen inte är en komedi, men helt klart rolig.
 
Boken utspelar sig under ett fåtal dagar, men håller ändå ett bra tempo. Spänningen är hög och även om boken är lätt att förstå är det svårt att se framåt - ingenting är förutsägbart. Det här är en bra och välskriven historia som dessutom löper ut i en ordentligt slagkraftig slutkläm som jag dock inte ska gå närmare in på än så. Jag kan bara rekommendera boken, och det till alla som gillar skräck eller känner för att prova.
 
Originaltitel: Odd Thomas
Författare: Dean Koontz
Skriven år (copyright år): 2003
Utgivningsår Sverige (av nedanstående förlag): 2006
Förlag: Bra Böcker
Mitt betyg: 8 av 10
Köps: Till exempel på AdlibrisCDON och Bokus
 

Kommentarer
Postat av: Alice

sv: joo men det är så värt det ^^

2013-07-12 @ 12:30:25
URL: http://alicelindstrom.se
Postat av: Gia - Bokfrossa

Jag har inte läst den ännu och tänker faktiskt göra det (för mig) förbjudna och se filmen innan jag läser boken :)

Svar: Haha, gillar man filmen är det inga problem att läsa en bok trots att man redan vet en del av grundhändelserna :)
Jennah Christensen

2013-07-12 @ 13:48:13
URL: http://bokfrossa.wordpress.com/
Postat av: madelein - sexbarnsmamma

Den verkar bra!

Svar: Ja den är det faktiskt :)
Jennah Christensen

2013-07-12 @ 21:41:32
URL: http://madelein.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0