Bokbloggsjerkan 12-15 Juli 2013

Helgens bokbloggsjerka hos Annika löd såhär: 
Känner du till en karaktär i en bok som har fått ett annat namn i filmatiseringen av densamma? Vad tycker du i så fall om det?
 
Felicia:  Inte vad jag kommer på just nu :/ 
 
Jennah: Ja, till att börja med har vi TV-serien Stallkompisar. Där heter en flicka (en av de tre huvudkaraktärerna dessutom) Stephanie "Stevie", men i bokserien med samma namn heter denna flicka Susan. Känslan blir i stort att det inte riktigt är samma person, men det stör inte mycket då båda är bra och mest undrar jag bara varför?
Något annat som är mycket vanligt är att två karaktärer i en bok blir till en sammanflätad karaktär (med namnet från den ena av dem) i filmatiseringen. Exempel på sådana filmer/böcker är Pestens Tid av Stephen King (filmen heter The Stand) och Den Krossade Tanghästen av Helene Tursten (filmen har samma namn). Vad karaktärerna heter minns jgág inte helt och hållet tyvärr, men tror att en av dem i Pestens Tid hette Nadine?
Det här tycker jag personligen är lite av en nödvändighet, de har ju gjort så för att kunna korta upp och göra en film av en lång bok på ett smidigt sätt. När ni ser en film av en bok, så tänk då på att se filmen för vad det är: en FILM, som är BASERAD på en bok.
En film och en bok är inte samma sak, och historierna passar oftast inte att kopiera rakt av.
 

Kommentarer
Postat av: Monika

Att de slår ihop två karaktärer till en kan det ju finnas en förklaring till, men ett namnbyte tycker jag nog aldrig att det finns någon giltig anledning till.

2013-07-13 @ 20:03:41
URL: http://bokslut.blogspot.com
Postat av: Ewa K

Jag tycker inte att namnbyten har någon relevans. Men jag kan förstå att boken behöver anpassas till filmmanus.

2013-07-13 @ 21:08:43
URL: http://holavedsbrudar.blogspot.se/
Postat av: Gia - Bokfrossa

Jag kan förstå att vissa ändringar behöver göras och görs det snyggt så känslan från boken blir kvar är det okej men jag förstår inte riktigt varför man skulle byta namn på karaktärer

Svar: Nej den biten förstår jag inte heller, så länge inte karaktären samtidigt förändras och det finns någon särskild anledning till det. Eller om två karaktärer slås samman, då kan du ju knappast anta båda namnen.
Jennah Christensen

2013-07-14 @ 11:37:34
URL: http://bokfrossa.wordpress.com/
Postat av: iisa

ja håller med, de kan ju inte ha allt som står i boken med i filmen.

sv; tack så mycket :)

Svar: Nej inte om det ska bli bra :)
Jennah Christensen

2013-07-14 @ 15:51:16
URL: http://iisasfoto.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0