Bokbloggsjerka 16-19 augusti

 Helgens bokbloggsjerka hos Annika löd såhär: Finns det någon författare som i ditt tycke kommer undan med de så förhatliga klichéerna?
 
Felicia: Jag vet faktiskt inte vad det betyder direkt, så jag får nog passa att svara denna gången. :/

Jennah: Vilka är de förhatliga klichéerna? Att det alltid är nära ögat när någon blir jagad och bilen aldrig startar och nycklar tappas och så vidare? Att hjälten alltid segrar (men också här är det nära ögat) och att huvudkaraktären överlever allt?
De här typiska grejerna är ofta en nödvändighet, hur kul hade det varit om den som blir jagad kommer undan i god tid? Då blir det inte mycket jakt eller spänning över det hela alls. Sakerna har blivit så vanliga av en anledning, det finns ett typiskt sätt att skapa känsla och spänning som många använder sig av. Sedan finns det däremot författare som väljer att inte göra det, och då kan det bli riktigt bra - när de lyckas. Stephen King är till exempel inte rädd för att döda sina huvudkaraktärer hundratals sidor in i boken och med hundratals sidor kvar. Dean Koontz är inte rädd för att låta sina huvudkaraktärer åka fast om de inte springer fort nog. Men även dessa använder sig av klichéer, och nästan alla gör ju det - för att det funkar.

Kommentarer
Postat av: Johanna

Visst är det så, att klichéer förenklar och förtydligar texter, samt är nödvändiga för att skapa dramatik! Sedan kan man ju använda sig av de olika skickligt, men det är annan femma :)

Svar: Ja, precis, jag håller på att läsa Vattenmelonen av Marian Keyes och hon skriver det väldigt skickligt. Hon nämner själv att det är klyschor och därför blir det lite roligt Jag kommer kanske ta upp det i något inlägg framöver (hade tyvärr inte läst det förrän efter bokbloggsjerkan) men till exempel: "ursäkta mig igen, men nu är jag tvungen att använda mig av en del klyschor. Jag vet inte hur jag ska uttrycka mig annars,"
Jennah Christensen

2013-08-18 @ 21:10:08
URL: http://bockermedjohanna.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0